Κέικ… νεγράκι με χαρουπάλευρο από την Αλεξάνδρα Σουλαδάκη

514

Πέρυσι σε μια από τις επισκέψεις στην Κρήτη, αγόρασα κάτι καταπληκτικά κουλουράκια που μ εντυπωσίασαν, επειδή ήταν σαν σοκολατένια, όταν ρώτησα γιατί είναι έτσι, μου είπαν πως είναι φτιαγμένα από χαρουπάλευρο.

Διάβασα πολλά πράματα για το χαρουπάλευρο και εντυπωσιάστηκα είναι η αλήθεια, σκέφτηκα δε, πόσα πράγματα έχουμε βγάλει από την ζωή μας που είναι τόσο υγιεινά και χρήσιμα για τον οργανισμό μας.

Μια και δυο, αγόρασα λοιπόν χαρουπάλευρο και έφτιαξα πολύ ωραία κουλουράκια σαν αυτά που αγόρασα από τον φούρνο στην Κρήτη,  έχω ανεβάσει την συνταγή στο φιλόξενο Donna.gr, μπορείτε αν θέλετε να την βρείτε.

Το καλοκαίρι όμως που έμεινα πολύ καιρό στην Κρήτη, μαζέψαμε τα χαρούπια που έχουμε στο κτήμα μας και κάναμε δικό μας χαρουπάλευρο, έχω αποθηκεύσει 25 κιλά, του χρόνου πιο συστηματικά.

Σήμερα λοιπόν θα σας πω ένα πολύ ωραίο κέικ με χαρουπάλευρο, που νομίζεις ότι είναι σοκολατένιο, σκέτο νεγράκι.

Ας δούμε τι θα χρειαστούμε:

Τρία αυγά, ένα ποτήρι γάλα, μισό φλυτζάνι ζάχαρη  κι αυτό γιατί το χαρουπάλευρο έχει πολλά σάκχαρα, εξ ου και το χαρουπόμελο, ένα φακελάκι ολόκληρο μπέκιν, μισό κουταλάκι κανέλλα, μισό κιλό χαρουπάλευρο, μπορεί να μην το βάλετε κι όλο, θα δείτε εσείς, εμένα μου περίσσεψε μια χούφτα και λίγο παραπάνω από το μισό φλυτζάνι λάδι.

Πάμε λοιπόν να το φτιάξουμε…

Βάζουμε σε μια λεκανίτσα το λάδι, την ζάχαρη, τ αυγά και τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός, αμέσως μετά ρίχνουμε το γάλα, την κανέλλα και λίγο χαρουπάλευρο που έχουμε ανακατέψει και το μπέκιν, συνεχίζουμε το χτύπημα και λίγο λίγο ρίχνουμε το υπόλοιπο χαρουπάλευρο, μέχρι να γίνει χυλός όπως κάνουμε όλα τα κέικ.

Λαδώνουμε την φόρμα μας, εγώ την ώρα που ρίχνω το λάδι στην λεκανίτσα, αναποδογυρίζω το άδειο φλυτζάνι στην φόρμα και μέχρι να τελειώσω, έχει στραγγίσει ότι λάδι έχει το φλυτζάνι και μ αυτό την λαδώνω, είναι αρκετό.

Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε μέσα σταφίδες, ξερά σύκα κομμένα κομματάκια η ξερά δαμάσκηνα κομμένα κομματάκια, του πάνε.

Το ψήνετε στους 180 βαθμούς πάνω κάτω, για μια ώρα περίπου, ίσως και λίγο λιγότερο, να το παρακολουθείτε.

Μπορείτε να το σερβίρετε και με λίγη παγωμένη κρέμα γάλακτος.

Θα σας πω κι άλλες συνταγές με χαρουπάλευρο, στη συνέχεια.

 

Αυτή και άλλες συνταγές της καθημερινότητάς μας θα βρείτε στο βιβλίο μου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ με τίτλο «Τι μαγειρεύουν πάλι αύριο μου λέτε ; θα σας πω εγώ»…

 

FB            #timageirevounpaliavrio

Twitter   #timageirevounpaliavrio

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ