Μυζηθρομπούρεκο….από την Αλεξάνδρα Σουλαδάκη

780

Το μυζηθρομπούρεκο είναι ένα κατ εξοχήν Κρητικό γλυκό, ένα γλυκό για τις εποχές που τα ζαχαροπλαστεία δεν ήσαν γεμάτα βούτυρα και σαντιγές, δεν ήσαν γεμάτα λιωμένες σοκολάτες, ήταν οι εποχές που τα γλυκά τα έφτιαχναν στα σπίτια, τα έφτιαχναν για τις γιορτές τους, τους γάμους τα βαφτίσια και ήταν γλυκά υγιεινά κι ανθρώπινα, τέτοιο λοιπόν είναι και το μυζηθρομπούρεκο που θα φτιάξουμε σήμερα.

Για να δούμε τι θα χρειαστούμε, ένα πακέτο φύλλο κρούστας, ένα πακέτο ξυνομυζήθρα, 300 γραμμάρια ανθότυρο, λίγο λιγότερο από ένα φλυτζάνι ζάχαρη, τρία αυγά, λίγη κανέλλα και λάδι για τα φύλλα.

Θα χρειαστεί να κάνουμε κι ένα σιρόπι, θέλουμε λοιπόν ένα φλυτζάνι ζάχαρη, δυο νερό, χυμό λεμονιού, και την φλούδα του.

Πάμε να το φτιάξουμε…

Ανάψτε τον φούρνο να ζεσταθεί στους 180 πάνω κάτω.

Σε μια λεκανίτσα ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας την ξυνομυζήθρα, το ανθότυρο την ζάχαρη την κανέλλα, χτυπάμε λίγο τ αυγά και τα ρίχνουμε κι αυτά ανακατεύοντας για να τα ενσωματώσουμε όλα καλά καλά.

Αλείφουμε με λάδι το πυρέξ που θα την βάλουμε κι αρχίζουμε να στρώνουμε το φύλλο ένα ένα λαδώνοντάς τα όπως τις πίτες, εγώ δεν  βάζω όλο το πακέτο, νομίζω πως είναι πολλά τα φύλλα και γίνεται πολύ χοντρό, κρατήστε τρία φύλλα και βάλτε τα στον καταψύκτη, κάποια στιγμή σε μια πίτα θα τα τρίψετε μέσα, γίνεται πολύ ωραίο.

Έτσι λοιπόν αφού βάλαμε τα φύλλα αδειάζουμε το μείγμα μέσα, το στρώνουμε καλά και σκεπάζουμε με φύλλα πάλι, είπαμε όπως τις πίτες μας, το χαράζουμε στην επιφάνεια, ραντίζουμε με λίγο νερό και το ψήνουμε στον ζεστό φούρνο μέχρι να ροδίσει καλά.

Όση ώρα αυτό ψήνεται εμείς θα φτιάξουμε το σιρόπι, ξέρετε δεν είναι και δύσκολο… το βράζουμε περίπου πέντε δέκα λεπτά.

Όταν βγει το γλυκό περιμένουμε να κρυώσει λίγο και ρίχνουμε από πάνω το σιρόπι.

Έτοιμο… απλό, υγιεινό, υπέροχο.

Αυτή και άλλες συνταγές της καθημερινότητάς μας θα βρείτε στο βιβλίο μου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ με τίτλο «Τι μαγειρεύουν πάλι αύριο μου λέτε ; θα σας πω εγώ»…

 

FB            #timageirevounpaliavrio

Twitter   #timageirevounpaliavrio

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ