Σύκο άγριο γλυκό κουταλιού…από την Αλεξάνδρα Σουλαδάκη

1248

Στο σπίτι μου στην Αρκαδία υπάρχει μια συκιά που βγάζει άγρια σύκα, αρσενικά, τα λένε και ορνούς, αυτά τα σύκα δεν ωριμάζουν γι αυτό και δεν τρώγονται.

Κάπου όμως είχα διαβάσει ότι μπορούν να γίνουν υπέροχο γλυκό κουταλιού και αυτή τη φορά τα μάζεψα και τα έφτιαξα, κατάλληλος μήνας ο Μάιος, αργότερα μεγαλώνουν πολύ και δεν γίνονται.

Τώρα θα σας πω τον τρόπο που τα έφτιαξα.

Για 80 κομμάτια σύκα, χρειάστηκα ένα κιλό και οκτακόσια γραμμάρια ζάχαρη, ένα λεμόνι για τον χυμό του, μερικά γαρύφαλλα ολόκληρα και οκτακόσια γραμμάρια νερό, επίσης θέλουμε λίγα αμυγδαλάκια άσπρα κομμένα στα δυο και αν βρείτε τέσσερα πέντε νερατζόφυλλα.

 

Πρώτα θα καθαρίσουμε τα σύκα από το κοτσανάκι τους, δηλαδή το κόβουμε, μ ένα σουβλί μετά η χοντρή βελόνα τρυπάμε τα σύκα πάνω κάτω και μ ένα πιρούνι τρυπάμε ελαφρά και τον κορμό.

Τα πλένουμε καλά και τα βάζουμε με νερό να βράσουν πέντε λεπτά για να ξεπικρίσουν, αυτήν την διαδικασία την κάνουμε τρεις φορές.

Σουρώνουμε τα σύκα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά και να κρυώσουν, τότε φτιάχνουμε το σιρόπι.

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα την ζάχαρη με το νερό και τα νερατζόφυλλα να βράσουν για δέκα λεπτά και κλείνουμε το μάτι.

Πάμε πάλι στα σύκα και ένα ένα τα ζουπάμε ελαφρά με τα χέρια μας χωρίς να τα σπάσουμε, για να βγάλουν όλα τα νερά που έχουν ρουφήξει, να συρρικνωθούν, μη σας φαίνεται περίεργο, όταν μπουν στο σιρόπι θα ξαναφουσκώσουν και θα πάρουν το σχήμα τους, αφού τελειώσουμε τα βάζουμε όλα μέσα στο σιρόπι και τα αφήνουμε μέχρι την επόμενη μέρα.

Εννοείται ότι έχουμε βγάλει και πετάξει τα νερατζόφυλλα.

Την επόμενη μέρα έχουν γίνει πάλι όμορφα και στρογγυλά αφού έχουν τραβήξει σιρόπι, τότε τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα, τα βάζουμε σ ένα σουρωτό πάνω από μια λεκανίτσα, για να μαζέψουμε όλο το σιρόπι που θα βγάλουν και να το γυρίσουμε πίσω στην κατσαρόλα.

Βράζουμε για άλλα δέκα λεπτά με ένα τέταρτο το σιρόπι να δέσει, ρίχνουμε μέσα τα γαρυφαλάκια και όταν είναι έτοιμο ξαναρίχνουμε τα σύκα μέσα, ρίχνουμε και τα αμυγδαλάκια και κλείνουμε το μάτι της κουζίνας.

Το γλυκό είναι έτοιμο, δεν έχετε φάει πιο νόστιμο γλυκό σύκο.

 

 

FB            #timageirevounpaliavrio

Twitter   #timageirevounpaliavrio

Ραδιόφωνο

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ