Μαρμελάδα και λικέρ βερίκοκο

747

Σήμερα λοιπόν, θα φτιάξουμε μια υπέροχη μαρμελάδα από βερίκοκα, που είναι όπως είπαμε στην εποχή τους και ένα καταπληκτικό λικέρ από τα κουκούτσια τους, που μοιάζει εκπληκτικά με το ιταλικό amaretto.

Ας ξεκινήσουμε με την μαρμελάδα μας…

Όσα βερίκοκα θα χρησιμοποιήσετε σε βάρος, άλλη τόση ζάχαρη θα χρειαστούμε.

ΒΕΡΙΚΟΚΑ

Αν τα βερίκοκα είναι πολύ γλυκά, θα βάλετε λίγο λιγότερη ζάχαρη, αν όχι, τότε ισα ισα.

Αφού λοιπόν τα πλύνετε, θα τα ανοίξετε, θα βγάλετε το κουκούτσι τους, θα το φυλάξετε σ ένα πιάτο και τα βερίκοκα θα τα βάλετε σε μια κατσαρόλα με την ζάχαρη και θα τα αφήσετε μέχρι την επόμενη μέρα, την ίδια ώρα που τα ξεκινήσατε, για να βγάλουν τα υγρά τους.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑΣ ΒΕΡΙΚΟΚΟΥ

Μ αυτόν τον τρόπο, ποτέ δεν συμπληρώνουμε νερό και τα φρούτα μας, όποια χρησιμοποιήσουμε, σχεδόν όλα δηλαδή, βγάζουν αρκετό νερό ώστε να  κρατάνε την αυθεντική τους γεύση.

Την επόμενη λοιπόν μέρα, βάζουμε την μαρμελάδα μας στην φωτιά  για ν αρχίσει να βράζει, το μάτι της κουζίνας μας στο ενάμισι και την αφήνουμε αργά αργά και άφοβα να βράσει.

Σ αυτή την χαμηλή ένταση, θέλει περίπου δυο ώρες, μετά, κλείνουμε το μάτι και την αφήνουμε να ηρεμήσει και να κρυώσει.

Όταν κρυώσει την λιώνουμε με το ραβδομπλέντερ και αν δεν έχουμε, στο μούλτι.

Το ραβδομπλέντερ είναι πολύ πρακτικό για τέτοιες δουλειές, γιατί τελειώνουμε στο ίδιο σκεύος, ενώ με το μούλτι πρέπει να βγάζουμε λίγη λίγη και αυτό και κουράζει και λερώνει.

Αν δεν έχετε λοιπόν, ευκαιρία ν αγοράστε ένα τέτοιο εργαλείο, είναι πολύ φτηνό και θα σωθείτε…

Βάζετε την μαρμελάδα στα γυάλινα βαζάκια σας και στο ψυγείο σας.

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΒΕΡΙΚΟΚΟ 3

Σας έχω ξαναπεί ότι δεν αποστειρώνω ποτέ βάζα, μου αρκεί να είναι καλά πλυμένα, ένας όμως πολύ πρακτικός και ακούραστος τρόπος αν θέλετε αποστείρωση, είναι να τα βάλετε στον φούρνο μικροκυμάτων, στο δυνατό για τέσσερα λεπτά.

Τώρα λοιπόν θα φτιάξουμε το λικέρ μας…

Αφού περάσουν τρεις τέσσερις μέρες για να εχουν ξεραθεί καλά τα κουκούτσια μας, καλύτερα στον ήλιο βέβαια, θα τα σπάσετε και όπως είναι με τα φλούδια τους, θα τα βάλετε σε ένα γυάλινο βάζο και θα βάλετε και ένα λίτρο ρακή, η τσίπουρο χωρίς άρωμα, η βότκα, η οινόπνευμα ζαχαροπλαστικής.

ΚΟΥΚΟΥΤΣΙΑ ΒΕΡΙΚΟΚΟΥ

Αν τα κουκούτσια ας πούμε, είναι από ένα κιλό βερίκοκα, θα βάλετε κι ένα κιλό απ το αλκοόλ που έχετε η  προτιμάτε, θα το κλείσετε καλά και θα το αφήσετε στον ήλιο για ένα μήνα.

Αφού περάσει ο μήνας, θα φτιάξετε ένα σιρόπι με ζάχαρη και νερό, η αναλογία είναι δυο ποτήρια του νερού ζάχαρη, τρία ποτήρια νερό.

Τα βράζετε για τρία λεπτά και αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει, εν τω μεταξύ σουρώνετε τα κουκούτσια με το αλκοόλ και τα βάζετε σε μια μεγαλύτερη γυάλα για να χωρέσει και το σιρόπι, ανακατεύετε και το αφήνετε πάλι κλειστό για δυο τρεις μέρες να ησυχάσει.

Η τελευταία φάση είναι να το σουρώσετε σιγά σιγά για να μην σηκώσει τα κατακάθια του, αν έχει πολλά, μ ένα σφιχτό τουλουπάνι η ένα φίλτρο του γαλλικού καφέ και το βάζετε στην καράφα σας για να το απολαύσετε…

ΛΙΚΕΡ ΒΕΡΙΚΟΚΟ

Μ ένα προϊόν, δυο απολαύσεις…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ