Νέα μελέτη για την πρόληψη της οξείας νεφρικής ανεπάρκειας

653

Θεραπείες που χρησιμοποιούνται συνήθως για την πρόληψη της οξείας νεφρικής ανεπάρκειας και των επιπλοκών της που προκύπτουν από τις συνήθεις διαδικασίες αγγειογραφίας δεν έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη γενικότερη υγεία του ατόμου, σύμφωνα με νέα σημαντική μελέτη. Μια διεθνής ομάδα ερευνητών μελέτησε την αποτελεσματικότητα αγωγής που χρησιμοποιείται για την πρόληψη σοβαρής βλάβης σε ασθενείς που υποβάλλονται σε αγγειογραφία.

Η διεθνής αυτή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine διερεύνησε την επίδραση του διττανθρακικού νατρίου (σόδα) και διαπίστωσε ότι δεν υπερτερούσε του φυσιολογικού ορού. Ο επικεφαλής συγγραφέας Dr. Steven Weisbord, δήλωσε: «Η  αγωγή χρησιμοποιείται σε νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο με την πεποίθηση ότι βοηθά τους ασθενείς. Αυτή η θεραπεία ποικίλλει μεταξύ νοσοκομείων και μεμονωμένων ιατρών. Ο ερευνητής Prof. Martin Gallagher, του Ινστιτούτου George για την Παγκόσμια Υγεία, πρόσθεσε: «Αυτή η οριστική μελέτη έδειξε ότι αυτή η αγωγή δεν βοηθά τον άνθρωπο να αποφύγει την οξεία νεφρική ανεπάρκεια ούτε τα άλλα δεινά που προκύπτουν από αυτή την επιπλοκή και προσθέτουν περιττή πολυπλοκότητα και κόστος.

«Εκατομμύρια αγγειογραφιών εκτελούνται σε όλο τον κόσμο ετησίως, με περίπου 76.000 αγγειογραφίες που σχετίζονται με την καρδιά να γίνονται στην Αυστραλία κάθε χρόνο. Τα ενδοφλέβια σκιαγραφικά προκαλούν σε κάποιες περιπτώσεις και σύντομα μετά τη χορήγησή τους, οξεία νεφρική ανεπάρκεια που συνήθως είναι αναστρέψιμη. Ο κίνδυνος είναι μηδαμινός για άτομα με φυσιολογική νεφρική λειτουργία ακόμα και αν είναι διαβητικοί. Φτάνει ωστόσο το 4-11% σε ήπια ως μέτρια νεφρική ανεπάρκεια (κρεατινίνη 1.5-4mg/dl), το 38% σε μέτρια νεφρική ανεπάρκεια και διαβήτη και αυξάνεται σε >50% σε σοβαρότερη νεφρική δυσλειτουργία (κρεατινίνη >4-5mg/dl) σε έδαφος διαβητικής νεφροπάθειας.

Άλλοι παράγοντες αυξημένου κινδύνου είναι: η σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια, η υπογκαιμία, η μεγάλη ποσότητα σκιαγραφικού και το είδος του και η νόσος του πολλαπλού μυελώματος. Η νεφρική ανεπάρκεια ξεκινά τις πρώτες 12-24 ώρες από την εξέταση. Είναι μη ολιγουρική κατά κανόνα, ήπια και παροδική με την ανάκτηση της νεφρικής λειτουργίας  να ξεκινά μετά από 3-5 ημέρες. Η αύξηση της κρεατινίνης μπορεί να είναι της τάξης του 0,5mg/dl και άνω. Είναι λίγες οι περιπτώσεις που θα χρειαστεί υποκατάσταση της νεφρικής λειτουργίας με αιμοκάθαρση και συνηθέστερα σε άτομα με ήδη σημαντική επιβάρυνση της νεφρικής λειτουργίας.

Η επιπλοκή αυτή σχετίζεται με μεγαλύτερη παραμονή σε νοσοκομείο, υψηλότερη θνησιμότητα και επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας. Ο Δρ Weisbord δήλωσε: «Παρόλο που αυτή η αγωγή δεν φαίνεται να προκαλεί βλάβη, τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι οι ασθενείς θα πρέπει απλώς να υποβληθούν σε θεραπεία με φυσιολογικό ορό, ο οποίος είναι και φθηνότερος και πιο άμεσα διαθέσιμος».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ