Πως θα δώσετε σωστή ανατροφή στα παιδιά σας σύμφωνα με το Χάρβαρντ

598

Θέλετε να μεγαλώσετε έναν άνθρωπο που θα νοιάζεται, που θα έχει κατανόηση, που θα είναι ευγενικός και δοτικός. Μπορούν όμως, τα παιδιά σας να τα μάθουν όλα αυτά μόνα τους ή χρειάζονται τη βοήθεια και την καθοδήγηση από εμάς τους ενήλικες στη ζωή τους;

Σύμφωνα με τους ερευνητές ανθρώπινης ανάπτυξης στο Χάρβαρντ, υπάρχουν κάποιες κατευθυντήριες γραμμές που υποστηρίζονται από ερευνητικές μελέτες και που οι γονείς μπορούν να αναζητήσουν βοήθεια ώστε να μεγαλώσουν «καλά παιδιά!».

Περάστε χρόνο με τα παιδιά σας και συζητήστε

Με το να περνάτε αρκετό χρόνο με τα παιδιά σας, θα μάθουν να νοιάζονται και να αγαπούν μέσα από το δικό σας παράδειγμα, θα αρχίσουν να έχουν ενδιαφέροντα στη ζωή τους, θα μάθουν να προσπαθούν και να μην τα παρατούν με την πρώτη ευκαιρία, θα μάθουν να συζητούν, να είναι καλοί ακροατές και καλοί ομιλητές. Μια θετική και με γεμάτη σεβασμό σχέση, θα μάθει στα παιδιά σας το πώς είναι μια καλή σχέση.

Γίνετε πρότυπο για εκείνα

Τα παιδιά θα σέβονται ό,τι τους λέτε να κάνουν, όταν θα δουν και εσάς να κάνετε το ίδιο, για αυτό το λόγο θα πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο που μιλάτε. Δείξτε σεβασμό σε εκείνα για να μάθουν να σέβονται και εκείνα με τη σειρά τους εσάς και τους άλλους. Κάθε φορά που κάνετε λάθος, αναγνωρίστε το, πείτε τους ότι κάνατε λάθος και συζητήστε για το πώς μπορείτε να το διορθώσετε. Δείξτε τους το πόσο σημαντικό είναι να μιλούν σε ανθρώπους που εμπιστεύονται όταν χρειάζονται μια συμβουλή ή να μιλήσουν για κάποιο πρόβλημά τους.

Στείλτε καθαρά μηνύματα για εξηγήστε τους πώς θα είναι ευγενικά

Το να νοιάζεσαι για τους άλλους, πολλές φορές τίθεται ως η μέγιστη προτεραιότητα, για αυτό λοιπόν διδάξτε στα παιδιά σας να νοιάζονται για τους άλλους όχι μόνο στο σπίτι, αλλά το σχολείο και γενικότερα στην καθημερινότητά τους. Ζητήστε από τους δασκάλους να σας πουν αν τα παιδιά σας νοιάζονται για τους συμμαθητές τους, πείτε στα παιδιά σας ότι είναι σημαντικό να είναι ευγενικά με τους άλλους και ενθαρρύνετέ τα να σκεφτούν τι θα συμβεί αν μιλήσουν σε κάποιον άσχημα ή δεν του συμπεριφερθούν ευγενικά.

Βοηθήστε τα παιδιά σας να αναγνωρίσουν αυτό που αισθάνονται

Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να αναγνωρίσουν τα συναισθήματά τους και εφοδιάστε τα με τα εργαλεία που χρειάζονται ώστε να τα ελέγξουν. Για παράδειγμα, μια βαθιά αναπνοή, η αντίστροφή μέτρηση, είναι τεχνικές που μπορούν να βοηθήσουν ένα παιδί να ηρεμήσει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ