Γιατί όταν ερωτεύομαι νιώθω… πεταλούδες στο στομάχι μου;

864

Οι επιστήμονες είναι κοντά στην επίλυση ενός από τα μεγαλύτερα μυστήρια του ρομαντισμού – γιατί ο έρωτας συχνά συνοδεύεται από πεταλούδες στο στομάχι!

Μια ομάδα Βρετανών νευρολόγων εντόπισε τέσσερις ζώνες του εγκεφάλου που αντιδρούν όταν κάποιος είναι ερωτευμένος.

Ενώ τρεις ζώνες του εγκεφάλου ασχολούνται με τα συμβατικά συναισθήματα που σχετίζονται με την αγάπη (ευφορία, ενθουσιασμός), η τέταρτη ζώνη, που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, είναι στενά συνδεδεμένη με τις πεταλούδες που νοιώθουμε στο στομάχι.

Τα ευρήματα προέρχονται από εγκεφαλικές απεικονίσεις εθελοντών στους οποίους έδειχναν φωτογραφίες των συντρόφους τους που ήταν τρελά ερωτευμένοι, σε αντιπαραβολή με τις αντιδράσεις που οι ίδιοι είχαν όταν έβλεπαν φωτογραφίες αγαπημένων τους φίλων.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το University College του Λονδίνου.

Αρχικά ζήτησαν εθελοντές που ήταν τρελά ερωτευμένοι. Μετά από εξονυχιστική επιλογή που περιλάμβανε στοχευμένες ερωτήσεις, επέλεξαν 11 γυναίκες και 6 άντρες ηλικίας 20 – 30 ετών.
Όλοι δήλωσαν ότι είχαν ερωτευτεί μέσα στους προηγούμενους έξι μήνες έως ένα χρόνο.

Κατά τη διάρκεια των εγκεφαλικών σαρώσεων, οι ερευνητές έδειξαν φωτογραφίες των αγαπημένων τους ή ένα φίλο του ιδίου φύλου και ηλικίας.
Κάθε φορά που αντίκριζαν τον σύντροφό τους, υπήρξε έντονη δραστηριότητα σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου που δεν ήταν ενεργές όταν τους έδειχναν τις φωτογραφίες των φίλων τους.

Δύο από τις περιοχές ήταν βαθιά μέσα στο φλοιό. Η μια ήταν ένα σημείο στη μεσαία νησίδα, τον μυστηριώδη κεντρικό λοβό του εγκεφάλου δηλαδή, του οποίου η λειτουργία εξακολουθεί να είναι ένας γρίφος.

Ένας από τους ρόλους της φαίνεται να είναι η αντίληψη του εντέρου, αυξάνοντας την πιθανότητα να είναι υπεύθυνη για τις πεταλούδες στο στομάχι. Έχει επίσης συνδεθεί με την αντίληψη του πόνου.

Ένα άλλο ιδιαίτερο σημείο ήταν στον πρόσθιο προσαγώγιο φλοιό, μέρος του εγκεφάλου που ενεργοποιείται όταν οι άνθρωποι καλούνται να προβληματιστούν σχετικά με τα συναισθήματα τους.

Οι επιστήμονες είναι πεπεισμένοι ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα του εγκεφάλου σχετίζονται με την αγάπη – και όχι απλά τη σεξουαλική έλξη.

Αλλά φυσικά, η σεξουαλική έλξη είναι μέρος της αγάπης!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ