Μελέτη – “δείκτης” για κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης

657

Μια νέα μελέτη από επιδημιολόγους του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης στο Amherst δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Scientific Reports. Η μελέτη, επί σχεδόν 80.000 γυναικών, έδειξε ότι οι λιποβαρείς γυναίκες και εκείνες που ήταν λιποβαρείς ως έφηβες ή στα μέσα της τέταρτης δεκαετίας της ζωής τους, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης σε σύγκριση με απλά αδύνατες ή γυναίκες φυσιολογικού σωματικού βάρους. Ως πρόωρη εμμηνόπαυση ορίζεται η φυσικώς απαντώμενη εμμηνόπαυση πριν από την ηλικία των 45 ετών.

Η επικεφαλής συγγραφέας Kathleen Szegda, έκανε τη μελέτη ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια με ανώτερη συγγραφέα την Ε Bertone-Johnson της Σχολής Δημόσιας Υγείας και τη Σχολή Επιστημών Υγείας του UMass –Amherst. Η Δρ Szegda αναφέρει, «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες που είναι λιποβαρείς στην αρχή ή στη μέση της ενήλικης ζωής τους μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για πρόωρη εμμηνόπαυση». Προσθέτει, «Έως και 10% των γυναικών βιώνουν πρόωρη εμμηνόπαυση και αυτή σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και άλλων νοσημάτων και καταστάσεων, όπως γνωστική εξασθένηση, οστεοπόρωση και πρόωρο θάνατο. Συνεπώς τα ευρήματα της τρέχουσας μελέτης έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τις γυναίκες και τους ιατρούς τους …

Οι  λιποβαρείς γυναίκες σκόπιμο θα είναι να συζητήσουν τις πιθανές επιπτώσεις αυτών των ευρημάτων με τους ιατρούς τους.» Η λεπτομερής αναφορά της μελέτης δημοσιεύεται στο ιατρικό περιοδικό Ηuman Reproduction, το μηνιαίο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας. Ως λιποβαρής ορίζεται μία γυναίκα που έχει ένα δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) μικρότερο από 18,5 kg / m2. Οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι η μελέτη τους, η οποία αξιοποιεί δεδομένα σχετικά με ΔΜΣ, κατανομή βάρους, μεταβολή βάρους και ηλικίας της εμμηνόπαυσης που συλλέχθηκαν από 78.759 προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες μεταξύ των ηλικιών 25-42 που εντάχθηκαν στη μελέτη Nurses’ Health Study II το 1989, είναι μία από τις ελάχιστες που παρακολούθησαν γυναίκες προοπτικά από την ηλικία των 25 ετών έως την εμμηνόπαυση, και είναι η μεγαλύτερη σχετική εργασία που έγινε ποτέ.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις γυναίκες μέχρι το 2011, όταν 2.804 γυναίκες είχαν αναφέρει ότι είχαν εμφανίσει φυσικό εμμηνόπαυση. Οι Szegda και Bertone-Johnson διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που ήταν λιποβαρείς σε οποιαδήποτε ηλικία (ΔΜΣ μικρότερο από 18,5 kg / m2) είχαν σημαντικό, κατά 30%, αυξημένο κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης σε σύγκριση με αδύνατες ή γυναίκες φυσιολογικού βάρους (ΔΜΣ μεταξύ 18,5- 22,4 kg / m2).

Υπέρβαρες γυναίκες με ΔΜΣ μεταξύ 25-29,9 kg / m2 είχαν 21%-30% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης συγκριτικά με τις γυναίκες φυσιολογικού σωματικού βάρος.

Περαιτέρω, οι γυναίκες που ήταν λιποβαρείς σε ηλικία 18 ετών με ΔΜΣ μικρότερο από 17,5 kg / m2 είχαν 50% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης συγκριτικά με αδύνατες ή γυναίκες φυσιολογικού βάρος. Οι γυναίκες που είχαν ΔΜΣ μικρότερο από 18,5 kg / m2 στην ηλικία των 35 ετών είχαν 59% αύξηση του κινδύνου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ