Παχυσαρκία: Αιτίες και αντιμετώπιση

718

Είναι η πάθηση που προκαλείται από συσσωρευμένο λίπος στο σώμα μας. Η παχυσαρκία έχει δυσάρεστες επιπτώσεις στον οργανισμό μας και οδηγεί σε αυξημένα προβλήματα υγείας.

Τα αίτια της παχυσαρκίας είναι πολλά και διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μερικά από αυτά είναι τα εξής:

  1. Κακή διατροφή

2.Κληρονομικότητα

  1. Μειωμένη φυσική δραστηριότητα
  2. Άγχος
  3. Μειωμένες ώρες ύπνου

Μία σωστή αντιμετώπιση επιβάλλει όχι μόνο το χάσιμο βάρους, αλλά κυρίως αλλαγή τρόπου ζωής. Είναι βασικό, ο ασθενής να ζητήσει ιατρική βοήθεια, ώστε να έχει την καλύτερη δυνατή θεραπεία που να επικεντρώνεται στο ιστορικό και τις ανάγκες του. Επίσης, ας σημειωθεί ότι πολλές φορές αιτία για την παχυσαρκία είναι κάποια άλλη πάθηση που συνυπάρχει.

Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα προς την θεραπεία είναι να υπάρχει στόχος, ο οποίος να είναι ρεαλιστικός και εφικτός. Μία μεγάλη μερίδα ατόμων καταφεύγουν σε ανώφελες δίαιτες που σύντομα τις εγκαταλείπουν, κάτι που τους καταρρακώνει και τους κάμπτει το ηθικό. Η σωστή αντιμετώπιση προϋποθέτει συνδυασμό εξατομικευμένης δίαιτας, άσκησης αλλαγή συμπεριφοράς, αλλά και φαρμακοθεραπείας για όσους έχουν ΒΜΙ>30 και για όσους έχουν ΒΜΙ>27 με συνυπάρχοντες παράγοντες κινδύνους (π.χ. υπέρταση, διαβήτη κ.ά). Τελευταίο όπλο στη φαρέτρα μας κατά της παχυσαρκίας είναι το χειρουργείο, που ενδείκνυται μόνο για άτομα με BMI> 40 ή >35 με άλλες συνυπάρχουσες καταστάσεις. Η χειρουργική θεραπεία είναι αποτελεσματική και με πολύ χαμηλό δείκτη θνησιμότητας (<1%) και στοχεύει στο να περιορίσει το μέγεθος και την απορροφητικότητα του πεπτικού συστήματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ