Πως θα αντιμετωπίσετε μια τοξική σχέση

677

Η πιο συνηθισμένη συμπεριφορά σε μια τέτοια σχέση είναι να σας ελέγχει ο σύντροφός σας. Η εμπειρία έχει δείξει ότι το να είναι κάποιος κυριαρχικός σε μια σχέση και να το δείχνει συνεχώς, είναι από τα πιο κλασικά χαρακτηριστικά μιας τοξικής σχέσης.

Οι λόγοι και τα σημάδια

Οι λόγοι που κάποιος μπορεί να έχει τέτοια συμπεριφορά είναι κυρίως επειδή θέλει να σας δείξει ότι είναι ο «άντρας» στη σχέση, και δεν θα δεχτεί να είστε ίση με αυτόν, πόσο μάλλον ανώτερή του. Κάποιοι άντρες είναι τόσο ανασφαλείς, ώστε θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους προκειμένου να νιώσουν καλύτερα για τον εαυτό τους, ακόμα κι αν αυτό γίνει εις βάρος σας.

Το αποτέλεσμα είναι πολλές φορές να μην θέλουν να τους συνοδεύετε πουθενά, ή να μην σας επιτρέπουν να βγαίνετε μόνη σας και φυσικά να μην αργείτε να γυρίσετε ακόμα και αν βγείτε. Συχνά μάλιστα σας οδηγούν να κόψετε τους στενούς δεσμούς με άτομα που θεωρούν οι ίδιοι απειλή, όπως οικογένεια και καλοί φίλοι.

Και όταν κάποιες φορές νιώθουν ότι δεν έχουν πια τον έλεγχο της κατάστασης, υιοθετούν συμπεριφορές που σκοπό έχουν να σας τρομάξουν και να σας χειραγωγήσουν. Είναι συχνό μέσα σε αυτά τα πλαίσια να σας απειλούν με χωρισμό, ή ακόμα και να επιδεικνύουν δείγματα βίας, ψυχολογικής, σωματικής και λεκτικής, ούτως ώστε να έχουν το πάνω χέρι.

Τι πρέπει να κάνετε

Είναι πολύ σημαντικό να μην καταφεύγετε σε συναισθηματισμούς για να δικαιολογήσετε τις προβληματικές συμπεριφορές του συντρόφου σας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μένετε σε μία σχέση που δεν σας δίνει τα βασικά και αυτονόητα: αγάπη, πληρότητα, ισότητα, ελευθερία.

Εάν καταλαβαίνετε ότι ο σύντροφός σας προσπαθεί να σας μειώνει ή να σας περιορίζει με οποιονδήποτε τρόπο, είναι η ώρα να κάνετε μια ανοιχτή και ειλικρινή κουβέντα μαζί του. Εάν η ανταπόκρισή του είναι αρνητική ή προσβλητική, τότε η καλύτερη λύση είναι να φύγετε από τη σχέση αυτή το συντομότερο. Οι πιθανότητες να δείτε βελτίωση είναι ελάχιστες και – όσο περισσότερο μένετε – τόσο πιο δύσκολο θα σας είναι να χωρίσετε, ενώ τα πράγματα θα χειροτερεύουν.

Εάν ο σύντροφός σας πραγματικά σας αγαπάει και νοιάζεται για εσάς, θα πρέπει να δείξει κατανόηση και να ανταποκριθεί θετικά σε όσα θα του πείτε, βεβαιώνοντάς σας ότι δεν θα σας κάνει να νιώσετε ποτέ ξανά έτσι. Να θυμάστε ότι η επικοινωνία και ο αλληλοσεβασμός είναι δύο κύρια σημάδια μιας υγιούς σχέσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ