Παιδότοποι ή παιδική χαρά;

533

Χώροι διασκέδασης και μέσο εκτόνωσης των παιδιών. Ένας τρόπος να τα ψυχαγωγήσετε και ταυτόχρονα να τα βγάλετε από την δική τους ρουτίνα. Ωστόσο, τι είναι προτιμότερο ένας παιδότοπος ή μια παιδική χαρά; Οι νέοι γονείς που τώρα μεγαλώνουν παιδιά, αντιμετωπίζουν συχνά αυτό το δίλημμα. Ποια είναι η καλύτερη επιλογή;

Χαρά, τρέξιμο, γέλια, ομιλίες, πηδηματάκια σε ένα περιβάλλον που προωθεί την δημιουργικότητά τους. Τα παιδιά, έχουν την δυνατότητα να αναπτύξουν την κοινωνικότητα και το πνεύμα συνεργασίας με άλλους. Ενισχύεται η αυτοπεποίθησή τους και η δυνατότητά τους να εστιάζουν, άρα και η προσοχή τους. Δημιουργεί χαρούμενες στιγμές, διαμορφώνει την ταυτότητά τους και ενισχύει την σωματική υγεία. Αυτά αποτελούν μερικά μόνο από τα πλεονεκτήματα του παιδικού παιχνιδιού ανεξάρτητα από τον χώρο που επιλέγετε.

Παιδότοποι

Οι παιδότοποι αποτελούν χώρους αναψυχής και μπορούν να είναι εσωτερικοί- χειμερινοί ή εξωτερικοί- καλοκαιρινοί. Ο κάθε χώρος έχει τα θετικά και τα αρνητικά του. Ο παιδότοπος χαρίζει την ευκαιρία στους ενήλικες να απολαύσουν τον καφέ τους, την ίδια ώρα που το παιδί τους διασκεδάζει με τα υπόλοιπα. Με αυτόν τον τρόπο, οι γονείς, οι οποίοι δουλεύουν πολλές ώρες, μπορούν να συνομιλήσουν με άλλους ανθρώπους, τα παιδιά τους να παίξουν μόνα τους, να πειραματιστούν και να νιώσουν διαφορετικά συναισθήματα. Μαθαίνουν να μην στηρίζονται στους γονείς τους και να λύνουν μόνα τους τις διαφωνίες τους. Παράλληλα, οι γονείς δεν αγχώνονται για την ασφάλειά τους, αφού υπάρχουν κάμερες αλλά και άνθρωποι που φροντίζουν για αυτήν.

Στον αντίποδα, αυτών των σκέψεων, βρίσκεται το γεγονός, ότι σε πολλούς παιδότοπους δεν επιτρέπεται η γονική παρουσία, ενώ παράλληλα, τα παιδιά κατακρίνονται αν αποφασίσουν να παραμείνουν στο τραπέζι των γονέων τους. Επιπλέον, γονείς και παιδί δεν περνάνε ποιοτικό και ουσιώδη χρόνο μαζί. Τέλος, οι χώροι αυτοί κρύβουν πολλά μικρόβια. Εσωτερικά, υπάρχει βρωμιά, τρίχες και χνούδια. Τα παιχνίδια πηγαίνουν από χέρι σε χέρι. Είναι, επίσης, άγνωστο κάθε πόσο γίνονται τακτικοί καθαρισμοί. Εξωτερικά, τα παιχνίδια συνήθως είναι σιδερένια και όχι πλαστικά. Έτσι, αυξάνονται οι πιθανότητες ατυχήματος. Τέλος, οι παιδότοποι δεν συμφέρουν από οικονομικής άποψης, αφού υπάρχει ελάχιστη κατανάλωση, μέσω τιμοκατάλογου.

Παιδική Χαρά

Η παιδική χαρά είναι ένας χώρος δημιουργίας, όπου γονείς και παιδί αποκτούν χαρούμενες στιγμές μαζί. Παίζουν, γελούν και αξιοποιούν τον χρόνο τους ποιοτικά. Τα παιδιά σε αυτό τον τύπο διασκέδασης έχουν την δυνατότητα, να παίξουν σε εξωτερικό χώρο και να αναπτύξουν τις κινητικές τους ικανότητες από τα πρώτα κιόλας βήματά τους. Αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους καλυτέρα, καθώς λαμβάνουν οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα. Μαθαίνουν να συνεργάζονται με τα άλλα παιδιά και να περιμένουν την σειρά τους στο παιχνίδι, αναπτύσσοντας έτσι και την υπομονή τους. Τηρούν τους κανόνες, βελτιώνουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες και δημιουργούν συνεκτικούς δεσμούς φιλίας.

Από την άλλη μεριά, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ατυχήματος, καθώς πολλές παιδικές χαρές δεν ακολουθούν τους κανόνες ασφάλειας. Δεν είναι κατάλληλα εξοπλισμένες, ενώ το έδαφος δεν είναι λείο. Σε πολλές περιπτώσεις, δεν συντηρούνται καλά, με απότοκο τον κίνδυνο κατάρρευσης. Επιπλέον, ο χώρος είναι εκτεθειμένος σε ζώα, τα οποία μπορούν να μολύνουν την περιοχή, ειδικότερα, αν έχουν κάποια ασθένεια. Τέλος, υπάρχει σκόνη και βρωμιά. Ταυτόχρονα, η παιδική χαρά δεν προστατεύεται ούτε από την βροχή, ούτε από τον ήλιο. Έτσι, τα παιδιά κινδυνεύουν να αρρωστήσουν.

Οπωσδήποτε, και οι δύο χώροι –παιδότοποι, παιδική χαρά- έχουν να προσφέρουν πολλά στην ανάπτυξη του παιδιού σας. Για αυτό, μπορείτε να μοιράζεστε ίσα τον χρόνο, που ξοδεύετε στους ανάλογους χώρους.

Εναλλακτικά, δοκιμάστε μία βόλτα στα μαγαζιά ή μία επίσκεψη σε μουσεία και σε χώρους πολιτισμού. Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί θα αποκτήσει διαφορετικά ερεθίσματα.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ