Σχέσεις με διαφορά ηλικίας: Ποιες προκλήσεις καλείστε να διαχειριστείτε;

405

Η μέση διαφορά ηλικίας μεταξύ των συντρόφων είναι γενικά περίπου τρία χρόνια

Αλλά μερικές φορές η αγάπη μπορεί να είναι τυφλή. Ως εκ τούτου, οι σχέσεις με διαφορά ηλικίας δεν είναι πρωτόγνωρες, χάρη εν μέρει στην αυξανόμενη αποδοχή της διαφοράς ηλικίας από την κοινωνία.

Οι σύζυγοι έχουν συνήθως περισσότερα κοινά σημεία και μοιράζονται παρόμοια συστήματα πεποιθήσεων όταν η διαφορά ηλικίας τους είναι λίγα χρόνια. Aλλά όποτε υπάρχει σημαντική διαφορά ηλικίας, τα ζευγάρια είναι πιο πιθανό να έχουν διαφορετικούς στόχους και προοπτικές ζωής, κάτι που μπορεί να αποδείξει ότι τα δύο άτομα είναι ασύμβατα μακροπρόθεσμα, αν και δεν είναι δεδομένο.

Διαβάστε παρακάτω για μερικούς τρόπους για να χειριστείτε τη σχέση σας εάν υπάρχει σημαντική διαφορά ηλικίας μεταξύ εσάς και του συντρόφου σας:

  • Μοιραστείτε τις προσδοκίες: Αν και αυτό ισχύει για κάθε σχέση, η επίγνωση των προσδοκιών του συντρόφου σας είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν είστε πολύ μακριά σε ηλικία. Ένας ηλικιωμένος άνδρας μπορεί να θέλει η νεότερη σύντροφός του να γεννήσει ένα παιδί, για παράδειγμα, ενώ η γυναίκα μπορεί να επικεντρωθεί περισσότερο στην οικονομική ασφάλεια. Στην αρχή της σχέσης και κατά τη διάρκεια της, μοιραστείτε ειλικρινά και συζητήστε τις προσδοκίες σας για να αποφύγετε την κακή επικοινωνία. Εάν παλεύετε με τη συγχώνευση των προσδοκιών ζωής λόγω μιας διαφοράς ηλικίας, αλλά δεν θέλετε να φύγετε ακόμα, σκεφτείτε να κάνετε μερικές συνεδρίες θεραπείας ζευγαριού για να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα.
  • Αποδεχτείτε τις διαφορές: Από ενδιαφέροντα έως προοπτικές, το πιθανότερο είναι ότι θα συναντήσετε πολλές διαφορές με τον σύντροφό σας. Μια διαφορά που είναι ιδιαίτερα εμφανής στις σχέσεις Μαΐου-Δεκεμβρίου είναι ότι βρίσκεστε σε διαφορετικά αναπτυξιακά στάδια στη ζωή. Ενώ ο ένας συνεργάτης μπορεί να ξεπερνά το κύμα μιας καλά ανεπτυγμένης καριέρας, ο άλλος μπορεί να επικεντρώνεται στη φασαρία της οικοδόμησης της δικής του. Αντί να προσπαθείτε να αναγκάσετε τον σύντροφό σας να συμμορφωθεί με τον τρόπο ζωής που απαιτεί η συγκεκριμένη φάση σας, να είστε υποστηρικτικοί στο σημείο που βρίσκεται στο δικό του.
  • Σκεφτείτε τον ρόλο σας ως φροντιστής: Κάποια στιγμή, ένας ηλικιωμένος σύζυγος μπορεί να χρειάζεται μακροχρόνια υγειονομική περίθαλψη και να μην μπορεί πλέον να κάνει ορισμένα πράγματα που απολαμβάνετε και οι δύο. Αναρωτηθείτε εάν, ως νεότερος σύντροφος στη σχέση, είστε έτοιμοι να φροντίσετε, να εγκαταλείψετε ορισμένες δραστηριότητες, να αντιμετωπίσετε την πιθανότητα να ζήσετε άγαμη ζωή και να αναλάβετε επιπλέον οικιακά καθήκοντα. Σίγουρα, μπορεί να μην διστάσετε να πείτε “ναι” τώρα, αλλά θα ισχύει αυτό σε πέντε, 10 ή 20 χρόνια; Είναι σημαντικό να είστε απόλυτα ειλικρινείς με τον εαυτό σας σε αυτή την κατάσταση και, ανάλογα με τη σοβαρότητα της σχέσης σας, να συζητάτε τέτοιες πιθανότητες με τον σύντροφό σας.
  • Να ξέρετε ότι η ωριμότητα είναι σχετική: Πρέπει να βλέπετε τον σύντροφό σας ως ενήλικα, αντί για κάποιον που θα διδάξει, θα διαμορφώσει ή θα διαμορφώσει. Κανείς δεν θέλει να τον επιπλήττουν ή να τον πατρονάρουν επειδή συμπεριφέρεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο ή λέει ορισμένα πράγματα – ειδικά όταν είστε αυτός που είναι μεγαλύτερος και κάνει νουθεσίες στο όνομα της σοφίας και της εμπειρίας που αποκτήθηκε από την ηλικία. Ομοίως, εάν είστε το νεότερο άτομο, αποφύγετε να αναφέρετε τον σύντροφό σας ως “boomer”, “old timer” ή οποιαδήποτε άλλη αλλαγή φράσης που υποδηλώνει ότι η οπτική του είναι πολύ παραδοσιακή ή παθιασμένη. Η ηλικία από μόνη της δεν είναι το μόνο βαρόμετρο ωριμότητας.

  • Προσδιορίστε αμοιβαία συμφέροντα: Εξισορροπήστε τη διαφορά ηλικίας εστιάζοντας στα αμοιβαία ενδιαφέροντά σας. Αφιερώστε χρόνο κάνοντας πράγματα που αγαπάτε και οι δύο, και η διαφορά σας στην ηλικία φαινομενικά θα εξαφανιστεί. Η συνάντηση με τους φίλους του άλλου (και η συναναστροφή με διαφορετικές γενιές) μπορεί να είναι ενθαρρυντική και ενδυναμωτική και για τα δύο μέρη. Εξερευνήστε ο ένας τον κόσμο του άλλου δοκιμάζοντας νέα πράγματα, συναντώντας νέους ανθρώπους και συμμετέχοντας περισσότερο ο ένας στη ζωή του άλλου.
  • Δημιουργήστε λίγο χώρο: Λάβετε υπόψη ότι η ισορροπία είναι απαραίτητη. Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας για επαναφόρτιση και ενδοσκόπηση και επίσης για να κάνετε παρέα με φίλους ή να συμμετάσχετε σε δραστηριότητες που δεν μαγνητίζουν τον σύντροφό σας. Η διατήρηση μιας αίσθησης ατομικότητας μέσα στη σχέση σας μπορεί να είναι εξίσου σημαντική με την καλλιέργεια κοινών ενδιαφερόντων και κοινών εμπειριών.
  • Αντιμετωπίστε την αβεβαιότητα: Ό,τι κι αν κάνετε, μην επιτρέψετε στη διαφορά ηλικίας σας να γίνει ο ελέφαντας στο δωμάτιο. Αντίθετα, επικοινωνήστε ανοιχτά και ειλικρινά τις ανησυχίες σας (σχετικές με την ηλικία ή άλλες) και εργαστείτε για να βρείτε αμοιβαία αποδεκτές λύσεις σε ζητήματα. Όπως και με κάθε άλλη σχέση, η επικοινωνία είναι το κλειδί για την υγεία και την ευεξία του σωματείου σας.
  • Σεβαστείτε την σχέση: Αν οι δυο σας τσακώνεστε πολύ, το πιθανότερο είναι ότι δεν φταίει μόνο η ηλικία. Μια ισχυρή συναισθηματική και σωματική σύνδεση είναι το πιο σημαντικό μέρος κάθε σχέσης ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο και τις πολιτισμικές διαφορές. Να είστε σίγουροι για την απόφασή σας να συνάψετε σχέση με κάποιον πολύ μεγαλύτερο ή νεότερο και κατανοήστε ότι, όπως κάθε άλλη σχέση, τα πράγματα μπορεί να πάνε ομαλά ή στραβά — και αυτό δεν είναι απαραίτητα υποπροϊόν μιας διαφοράς ηλικίας.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ