Πίνουν οι γυναίκες περισσότερο αλκοόλ;

800

Οι γυναίκες φαίνεται πως πίνουν πολύ και συναγωνίζονται τους άνδρες στην κατανάλωση αλκοόλ

Σύμφωνα με το εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, οι γυναίκες τείνουν να αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερα προβλήματα που συνδέονται με την έντονη κατανάλωση αλκοόλ και παρόλο που οι άνδρες κατέχουν ακόμα την πρωτιά, η διαφορά όλο και μειώνεται. Ο Δρ Ααρών Γουάιτ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης «Κατάχρηση Αλκοόλ και Αλκοολισμός» του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (NIH) και οι συνεργάτες του, δημοσιεύουν τα ευρήματά τους στο περιοδικό «Αλκοολισμός: Κλινική και Πειραματική Έρευνα».

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από το 2002 έως το 2012, από την Εθνική Έρευνα για τη χρήση ναρκωτικών και την υγεία, η οποία παρέχει στοιχεία σχετικά με τη χρήση αλκοόλ, καπνού και παράνομων ναρκωτικών στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές αξιολόγησαν τη χρήση αλκοόλ των ανδρών και των γυναικών ηλικίας 12 ετών και άνω στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της ευκαιριακής άμετρης κατανάλωσης οινοπνεύματος. Επιπλέον, μελέτησαν αν γινόταν συνδυαστική χρήση αλκοόλ με άλλα φάρμακα – όπως η μαριχουάνα – ή αν υπήρχαν φαινόμενα οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, και φυσικά εάν πληρούνταν τα κριτήρια για τη σωστή χρήση αλκοόλ.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι μεταξύ 2002-2012, το χάσμα στη χρήση αλκοόλ μεταξύ των ανδρών και των γυναικών μειώθηκε. Υπήρξε μια αύξηση στην τρέχουσα κατανάλωση αλκοόλ – που ορίζεται ως η κατανάλωση αλκοόλ κατά τις τελευταίες 30 ημέρες – μεταξύ των γυναικών κατά την περίοδο 10 ετών, από το 44,9% στο 48,3%. Ωστόσο, η τρέχουσα κατανάλωση αλκοόλ μειώθηκε στους άνδρες, από 57,4% το 2002 έως 56,1% το 2012. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο αριθμός των ημερών κατανάλωσης αλκοόλ, επίσης αυξήθηκε τον τελευταίο μήνα μεταξύ των γυναικών, από 6,8 ημέρες το 2002 σε 7,3 ημέρες το 2012, ενώ μειώθηκε από 9,9 ημέρες έως 9,5 ημέρες για τους άνδρες.

Όσο αφορά τις νεαρές ηλικίες, για την ηλικιακή ομάδα 18-25 ετών οι οποίοι δεν πήγαιναν στο κολέγιο, οι ερευνητές, εντόπισαν σημαντική αύξηση της άμετρης χρήσης στις γυναίκες μεταξύ 2002- 2012 και σημαντική πτώση της άμετρης χρήσης μεταξύ των ανδρών. Η ομάδα λέει ότι υπήρχε μόνο κατηγορία για την οποία το χάσμα των φύλων αυξήθηκε κατά την περίοδο των 10 ετών: η συνδυαστική χρήση του αλκοόλ και μαριχουάνας. Αυτή ήταν αυξημένη 15-19% μεταξύ των ανδρών 18-25 ετών, αλλά παρέμεινε σταθερή γύρω στο 10% για τις γυναίκες αυτής της ηλικιακής ομάδας.

Η ερευνητική ομάδα τονίζει ότι οι λόγοι πίσω από τη μείωση του κενού μεταξύ των φύλων κατά τη χρήση αλκοόλ στις ΗΠΑ είναι ασαφείς. Στη μελέτη, δεν κατάφεραν να εξηγήσουν πλήρως αν κάποιοι παράγοντες όπως η οικογενειακή κατάσταση, ή το εργασιακό καθεστώς ήταν υπεύθυνα για τις αλλαγές. Ακόμα, θεωρούν πως τα ευρήματα προκαλούν ανησυχία, κυρίως επειδή οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία τους σε σχέση με τους άνδρες, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και φλεγμονή του ήπατος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ