Γυμναστική: 10 ευρέως διαδεδομένοι μύθοι καταρρίπτονται!

639

Οι μύθοι γύρω από τη σωματική άσκηση είναι πολλοί. Επηρεάζουν τον τρόπο που γυμναζόμαστε, αλλά και τα αποτελέσματα της γυμναστικής μας. Είναι καιρός, λοιπόν, να καταρρίψουμε μερικούς και να μάθουμε τι ισχύει στην πραγματικότητα.

1. Τα μεγαλόσωμα, μυώδη άτομα μετατρέπουν τους μυς σε λίπος όσο μεγαλώνουν.
Λίπος και μύες είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Αυξάνοντας το μέγεθος των μυών, αυξάνεται ο ιστός που καταναλώνει θερμίδες. Όταν οι μύες μειώνονται σε όγκο, μειώνεται αντίστοιχα και η ικανότητα του οργανισμού να κάψει θερμίδες. Ο ρυθμός του μεταβολισμού είναι αυτός που παίζει καθοριστικό ρόλο στην αποθήκευση λίπους και ο καθένας που σταματάει ένα βαρύ πρόγραμμα άρσης βαρών, θα πρέπει είτε να μειώσει τις θερμίδες που προσλαμβάνει ή να αυξήσει τις αεροβικές ασκήσεις. Αν οι προσλαμβανόμενες θερμίδες είναι περισσότερες από αυτές που χρειάζεται ο οργανισμός, οι επιπλέον είναι βέβαιο ότι θα μετατραπούν σε λίπος και θα αποθηκευτούν σε διάφορα σημεία του σώματος.

2. Ένα άτομο δεν μπορεί να αρχίσει να γυμνάζεται όταν ξεπεράσει κάποια ηλικία.
Σίγουρα είναι δυσκολότερο για κάποιον που βρίσκεται σε μεγάλη ηλικία να αρχίσει να γυμνάζεται και αυτό εξαιτίας προβλημάτων στο κυκλοφορικό, στα ανακλαστικά, καθώς και της γενικότερης κατάστασης της υγείας του, αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Οι ασκήσεις για μυϊκή ενδυνάμωση παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και ανάκαμψη από ασθένειες, όπως τα καρδιακά νοσήματα, η οστεοπόρωση, ο διαβήτης και η αρθρίτιδα, που είναι πολύ συνηθισμένες σε άτομα άνω των 50 ετών.

3. Δεν παίζει ρόλο η σειρά με την οποία ασκούμε τις μυϊκές ομάδες.
Κάποιες ασκήσεις γυμνάζουν μια συγκεκριμένη περιοχή, άλλες περισσότερες περιοχές του σώματος. Αν, για παράδειγμα, κάνουμε άρσεις βαρών στον πάγκο, δεν δουλεύουμε μόνο τους μυς του στήθους αλλά και τους μυς των ώμων, καθώς και τους τρικέφαλους. Το πρόγραμμα που προβλέπει άρσεις βαρών για ενδυνάμωση των μυών του στήθους τη μια μέρα και ασκήσεις για τους τρικέφαλους την επομένη, δεν κάνει τίποτε άλλο από το να ασκεί τις ίδιες μυϊκές ομάδες. Αυτή η μέθοδος δεν είναι αποτελεσματική. Για να είμαστε σίγουροι ότι η γυμναστική που κάνουμε θα έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, θα πρέπει να αφήσουμε να περάσουν 48 ώρες πριν επαναλάβουμε ασκήσεις που γυμνάζουν τις ίδιες μυϊκές ομάδες.

4. Τα sit-ups ή άλλες ασκήσεις για τους κοιλιακούς εξαφανίζουν το λίπος από την κοιλιά.
Είναι πιθανότατα ο μύθος στον οποίο πιστεύουμε οι περισσότεροι και αυτό εξαιτίας όλων των διαφημίσεων για τα διάφορα μηχανήματα που υπόσχονται άμεση εξαφάνιση του λίπους από το στομάχι και την κοιλιά. Η αλήθεια είναι απ το λίπος βρίσκεται πάνω από τους μυς της κοιλιάς και όσα sit-ups και να κάνουμε δεν θα δούμε κανένα αποτέλεσμα αν δεν χάσουμε το λίπος. Γι’ αυτό θα χρειαστεί ένας συνδυασμός αεροβικής γυμναστικής, που θα περιλάμβανα ασκήσεις αντίστασης και δίαιτα.

5. Κάποιες ασκήσεις γραμμώνουν τους μυς, άλλες αυξάνουν τον όγκο τους.
Δεν υπάρχουν ασκήσεις που έχουν τον ένα και όχι τον άλλο στόχο. Μια άσκηση «δουλεύει» μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματος. Η διαφορά στο αποτέλεσμα εξαρτάται από την ένταση της άσκησης. Οι ασκήσεις με πολλά βάρη αυξάνουν τη μυϊκή μάζα, ενώ η χρήση μικρότερων βαρών προκαλεί στρες στους μυς με αποτέλεσμα να αυξάνεται η δύναμη τους, αλλά όχι και η μάζα τους.

6. Για να βελτιώσουμε την κατάσταση της υγείας μας χρειάζεται πολλή γυμναστική.
Δεν είναι αλήθεια. Η πολύωρη άσκηση μπορεί να είναι αποτελεσματική, ωστόσο, για να βελτιώσουμε την κατάσταση της υγείας μας, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να εναλλάσσουμε το ρυθμό της άσκησης. Ένα καλό παράδειγμα είναι όταν το τρέξιμο εναλλάσσεται με γρήγορο βάδισμα. Με τον τρόπο αυτό αυξάνονται και μειώνονται οι καρδιακοί παλμοί, κάτι που είναι αποτελεσματικότερο για τη βελτίωση της υγείας, σε σχέση με τη διατήρηση ενός σταθερού ρυθμού. Έτσι αυξάνεται και ο ρυθμός του μεταβολισμού, βοηθώντας μας να κάψουμε λίπος και να χάσουμε κιλά.

7. Στην αύξηση της μυϊκής μάζας δεν παίζει ρόλο η ολοκλήρωση της κίνησης, αλλά τα μεγάλα βάρη.
Η θεωρία ότι η μυϊκή δύναμη αυξάνεται όσο περισσότερα βάρη σηκώνουμε, δεν ισχύει. Η αποτελεσματικότερη μέθοδος για να το πετύχουμε αυτό είναι να εκτελούμε ολόκληρη την κίνηση της άσκησης και σταδιακά να αυξάνουμε τα βάρη έχοντας πάντα στο μυαλό μας τον ίδιο κανόνα. Είναι καλύτερα να επιδιώκουμε να ολοκληρώνουμε την άσκηση και να μην εκτελούμε όλο το set, παρά να ολοκληρώνουμε το set χωρίς να εκτελούμε όλη την κίνηση.

8. Θα γίνεις θέαμα στο γυμναστήριο αν έχεις περιττά κιλά.
Πολλοί διστάζουν να πάνε στο γυμναστήριο ακριβώς γι’ αυτό το λόγο. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι, όταν γυμνάζονται, δεν ενδιαφέρονται για το ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει, τι φοράει, αν είναι υπέρβαρος ή όχι. Ωστόσο, αν δεν σας αρέσει το γυμναστήριο που πάτε, μπορείτε να επιλέξετε κάποιο άλλο.

9. Το τρέξιμο κάνει τι πρόσωπό μας πλαδαρό.
Μύθος και αυτό. Η θεωρία στην οποία στηρίζεται είναι ότι η πίεση που ασκείται στο δέρμα του προσώπου εξαιτίας των κραδασμών που προκαλούνται από το τρέξιμο δεν του επιτρέπει να συγκρατήσει το νερό και έτσι αφυδατώνεται. Όμως, η αφυδάτωση που προκαλείται μπορεί να αντιμετωπιστεί με μερικά ποτήρια νερό κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά την άσκηση. Η πλαδαρότητα στο πρόσωπο των δρομέων κατά τη διάρκεια της διαδρομής, είναι κάτι το παροδικό. Στην πραγματικότητα η σωματική άσκηση επιδρά θετικά στην κυκλοφορία του αίματος, η οποία με τη σειρά της βελτιώνει την εμφάνιση του και καταπολεμά τα σημάδια γήρανσης.

10. Το κολύμπι δεν είναι αποτελεσματικό στην καύση των θερμίδων γιατί κατεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος.
Κι όμως, όπως όλες οι αεροβικές ασκήσεις έτσι και το κολύμπι βοηθά πολύ στην καύση των θερμίδων. Η «ψυκτική» δράση του νερού στο σώμα δεν μειώνει την ικανότητα μας να κάψουμε θερμίδες. Ακόμη και στην περίπτωση που ίσχυε ότι το κρύο νερό μειώνει την κατανάλωση θερμίδων, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι μπορούμε να ασκηθούμε πιο έντονα μέσα στη θάλασσα, ακριβώς γιατί η θερμοκρασία του σώματος παραμένει χαμηλή. Οι καρδιακοί παλμοί πέφτουν όταν μπαίνουμε στο κρύο νερό και αυτό έχει θετικό αποτέλεσμα γιατί δεν καταλαβαίνουμε ότι δουλεύουμε σκληρά, οπότε καταναλώνουμε και περισσότερη ενέργεια.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ