Αγκαλιαστείτε… κάνει καλό

715

Το δέρμα μας είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρωπινού σώματος, περίπου 2-4 τετραγωνικά μέτρα. Κάθε εκατοστό του διαθέτει πολυάριθμες νευρικές απολήξεις που το καθιστούν ιδιαίτερα ευαίσθητο στο άγγιγμα. Όσο αναπτύσσεται ο άνθρωπος μέσα στην κοιλιά, το αμνιακό υγρό περιβάλλει κάθε σπιθαμή του κορμιού του.

Τότε αρχίζει να δημιουργείται η ανάγκη, να τον ακουμπούν και να τον χαιδεύουν. Κατά τη στιγμή του τοκετού, το πρώτο κλάμα που ακολουθεί από το σοκ, καθησυχάζεται από ένα χάδι  και μια αγκαλιά. Τους πρώτους μήνες της ζωής, αναγνωρίζει την μητέρα, από τον ήχο της φωνής, την μυρωδιά και τον οικείο ήχο της καρδιάς της. Είναι το πρώτο πράγμα που επιζητάμε όλοι κάθε στιγμή της ζωής μας, μια αγκαλιά, ένα χάδι, ένα φιλί.

αγκαλιαστείτε κάνει καλό

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γιαν Άστρεμ, ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής στο Λίνκεπινγκ της Σουηδίας, «Η θετική συναισθηματική εμπειρία της αγκαλιάς ενεργοποιεί διάφορες βιοχημικές και ψυχολογικές αντιδράσεις», ενώ μόλις δέκα δευτερόλεπτα αγκαλιάς από ένα αγαπημένο μας πρόσωπο αρκεί για να μειωθεί η αρτηριακή πίεση, να αυξηθεί η ωξυτοκίνη και οι άλλες ορμόνες ευεξίας και να μειωθεί αισθητά το στρες.

Ο δρ Άστρεμ και οι συνεργάτες του ανέλυσαν συνδυαστικά μεταξύ τους προγενέστερες μελέτες για να αξιολογήσουν τις θεραπευτικές επιδράσεις της αγκαλιάς στον οργανισμό.

Μια από αυτές τις μελέτες είχε διεξαχθεί σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 20-49 ετών και είχε δείξει πως έπειτα από 10 δευτερόλεπτα αγκαλιάς, αλλάζουν αισθητά τα επίπεδα διαφόρων ορμονών στον οργανισμό τους.

Η οξυτοκίνη, η οποία συνήθως εκκρίνεται από τον εγκέφαλο κατά τον τοκετό και τον θηλασμό, και διεγείρει την παραγωγή γάλακτος και το «δέσιμο» της μητέρας με το μωρό, είναι μια από τις ορμόνες που παράγονται και βοηθούν τα «αγκαλιαζόμενα» άτομα να δεθούν περισσότερο και να αναπτύξουν σχέση εμπιστοσύνης.

Ο τρόπος που παράγεται η οξυτοκίνη μέσω της αγκαλιάς είναι εντυπωσιακός: το δέρμα περιέχει ένα δίκτυο αισθητηρίων οργάνων που λέγονται σωμάτια Pacinian και τα οποία συνδέονται με τον εγκέφαλο μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου, το οποίο με τη σειρά του συνδέεται με διάφορα όργανα του σώματος, όπως η καρδιά, αλλά και οι υποδοχείς της ωκυτοκίνης, οι οποίοι διεγείρονται κατά την αγκαλιά.

Επιπλέον όταν χαϊδεύουμε κάποιον η διάθεση του βελτιώνεται σημαντικά  και περιορίζονται τα αισθήματα θλίψης. Η αγκαλιά αυξάνει την αιμογλοβίνη στο αίμα, ενισχύει το ανοσοποιητικό  σύστημα, δημιουργεί ευεξία και βοηθά να ξεπεραστούν οι φόβοι. Είναι ο πιο απλός τρόπος να πει κάποιος «σ’αγαπώ».

Οι αγκαλιές ,τα φιλιά και τα χάδια, προσφέρουν  αίσθημα ασφάλειας, αυξάνουν την αυτοπεποίθηση, αναπτύσσουν τον εγκέφαλο και χρίζουν υγιείς ανθρώπινες σχέσεις.

Γι αυτό λοιπόν κάντε αληθινές, δυνατές αγκαλιές από αυτές που κόβουν την ανάσα.

αγκαλιαστείτε κάνει καλό

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ