Να γιατί πρέπει οι μητέρες να μιλάνε στο έμβρυο που κυοφορούν

445

Ο ήχος της φωνής της μητέρας μπορεί να βοηθήσει την εμβρυϊκή ανάπτυξη του εγκεφάλου, σύμφωνα με νέα μελέτη

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε πρόωρα βρέφη τα οποία, όσο βρίσκονταν στην μονάδα νεογνών, στις θερμοκοιτίδες, άκουγαν ηχογραφημένη τη φωνή της μητέρας τους. Αυτά τα μωρά ανέπτυξαν περισσότερο τον ακουστικό φλοιό του εγκεφάλου τους.

Οι ηχογραφήσεις μάλιστα παραποιήθηκαν για να προσομοιάζουν με τον ήχο της φωνής της μητέρας, που ακούει το έμβρυο μέσα στη μήτρα.

Τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα, συχνά, υποφέρουν από προβλήματα ακοής και ομιλίας. Οι ερευνητές θέλησαν να μελετήσουν κατά πόσο συμβάλει σε αυτή την κατάσταση, η περίοδος που περνούν στη θερμοκοιτίδα αντί στην κοιλιά της μητέρας τους.

Είναι γνωστό, ότι τα έμβρυα αρχίζουν να ακούν κατά την 25 εβδομάδα της κύησης και οι πρώτοι ήχοι στους οποίους εκτίθενται, είναι η φωνή της μητέρας τους και οι ήχοι της καρδιάς της.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι τα έμβρυα ανταποκρίνονται στον ήχο της φωνής της μητέρας τους. Υπάρχουν πολύ ισχυρές ενδείξεις ότι κατά τη γέννηση, τα τελειόμηνα μωρά δείχνουν έντονη προτίμηση για τη γλώσσα που άκουγαν στη μήτρα και τη φωνή της μητέρας τους σε σχέση με τη φωνή άλλων γυναικών.

Τα ευρήματα της μελέτης.

Για τη συγκεκριμένη μελέτη οι ερευνητές επέλεξαν μια ομάδα πρόωρων νεογνών τα οποία ήταν 25 έως 32 εβδομάδων. Συγκεκριμένα, 19 νεογνά αφέθηκαν να ακούν τους συνήθεις ήχους του νοσοκομείου ενώ 21 από αυτά άκουγαν τους ηχογραφημένους ήχους από τη φωνή της μητέρας τους και τους χτύπους της καρδιάς της, για τρεις ώρες την ημέρα.

Μετά από ένα μήνα και με τη βοήθεια υπερήχων για τη μέτρηση τμημάτων του εγκεφάλου των νεογνών, διαπιστώθηκε ότι τα βρέφη που άκουγαν τις ηχογραφήσεις ανέπτυξαν περισσότερο τα κέντρα ακοής – στον ακουστικό φλοιό του εγκεφάλου τους.

Τα ευρήματα της μελέτης δεν είναι τρανταχτή απόδειξη ότι οι εγκέφαλοι των μωρών αυτών αναπτύσσονται καλύτερα, ούτε σημαίνουν ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούν να προληφθούν οι αναπτυξιακές διαταραχές. Ωστόσο σύμφωνα με τους ερευνητές, οι μητέρες των πρόωρων μωρών πρέπει να τους μιλούν συνέχεια κατά τις επισκέψεις τους στο νοσοκομείο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here