Ηλιοθεραπεία, αντηλιακά και… «καυτά» λάθη!

902

Μικρά και μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε όλοι κατα την έκθεση μας στον ήλιο, μπορεί να έχουν βλαβερές επιπτώσεις στην όψη της επιδερμίδας μας αλλά και στην υγεία μας. Μάθετε ποια είναι, αποφύγετε τα και κάνετε τον ήλιο φίλο σας, όλες τις μέρες και ώρες του χρόνου.

Ο ήλιος καίει παντού!

Δεν είναι μόνο οι ώρες που χαλαρώνουμε στις παραλίες που έχουμε ανάγκη για προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία! Φυσικά, στην παραλία θα πρέπει να είμαστε πιο γενναιόδωροι με τη χρήση του αντιηλιακού μας, αλλά είναι λάθος να το παραλείπουμε κατά την τυχαία έκθεση στον ήλιο σε ένα περίπατο, στην οδήγηση, στον κήπο κτλ. Μη ξεχνάτε , ο ήλιος καίει παντού!

Μην παραλείπετε σημεία!

Η περιοχή γύρω απο τα μάτια, η μύτη, τα χείλη, o λαιμός, ο αυχένας, τα αυτιά, το εσωτερικό των χεριών, κοντα στις ρίζες των μαλλιών , τα γόνατα και οι αγκώνες αποτελούν τα κοινά σημεία που οι περισσότεροι από εμάς ξεχνάμε να εφαρμόσουμε αντιηλιακό. Κι όμως, όλα τα παραπάνω είναι εξαιρετικά ευαίσθητα σημεία που χρειάζονται αντιηλιακή προστασία.

Τα σύννεφα δεν μπορούν να εμποδίσουν την ηλιακή ακτινοβολία!

Αντιηλιακό δεν χρειαζόμαστε μόνο τις ηλιόλουστες ημέρες. Οι ακτίνες του ήλιου μπορούν να διειδύσουν μέσα απο τα σύννεφα και να προκαλέσουν προβλήματα στην επιδερμίδα μας. Το 80% της ηλιακής ακτινοβολίας καταφέρνει και περνάει τον συννεφιασμένο ουρανό χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Συγκεκριμένα, οι ακτίνες UVA, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη πρόωρη γήρανση του δέρματος, μπορούν να φτάσουν στην επιδερμίδα διαπερνώντας το νεφελώδη ουρανό.

Μία φορά δεν είναι αρκετή!

Ας μην ξεχνιόμαστε! Όταν ένα αντιηλιακό έχει την ένδειξη στην ετικέτα του «ανθεκτικό στο νερό», δε σημαίνει ότι δε χρειάζεται να το ανανεώνουμε. Η εφίδρωση, το κολύμπι και το σκούπισμα καθιστούν απαραίτητη τη συχνή εφαρμογή αντιηλιακού του σε επαρκή ποσότητα, τουλάχιστον κάθε 2 ώρες.

Η αντιηλιακή προστασία δεν σταματά ποτέ να είναι απαραίτητη

Καθώς βλέπουμε την επιδερμίδα μας να αποκτά ομοιόμορφο μαύρισμα όσο προχωρούν οι μέρες των διακοπών, πιστεύουμε ότι δεν έχουμε πια ανάγκη να προστατευτούμε όπως και στην αρχή του καλοκαιριού. Μπορεί, καθώς περνούν οι ημέρες, η φυσική άμυνα του δέρματος μας απέναντι στον ήλιο να αυξάνεται, ωστόσο η αντιηλιακή προστασία δεν σταματά ποτέ να είναι απαραίτητη. Ναι μεν η αυξημένη ποσότητα μελανίνης μας προστατεύει από εγκαύματα όχι όμως κι από τις υπόλοιπες βλαβερές επιπτώσεις του ήλιου.

Κάθε ένας και οι ανάγκες του

Δεν ταιριάζουν όλα τα αντιηλιακά σε όλους τους τύπους επιδερμίδας. Επιλέγουμε το κατάλληλο επίπεδο προστασίας ανάλογα με τις ανάγκες και τον τύπο μας.  Ευαίσθητες επιδερμίδες, λιπαρές-μεικτές, κανονικές-ξηρές, με πανάδες κάθε επιδερμίδα θέλει διαφορετική προστασία. Μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στις ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες που καίγονται εύκολα στον ήλιο.

Τα περσινά αντιηλιακά

Αν βέβαια τα κάνουμε όλα τα παραπάνω σωστά, δεν έχουμε και πολλές πιθανότητες να μας περισσέψει αντιηλιακό στο τέλος του καλοκαιριού. Σε κάθε άλλη περίπτωση, καλό είναι να γνωρίζουμε τί γίνεται με τα περσινά αντιηλιακά και γιατί δεν μας προστατεύουν επαρκώς. Με την πάροδο του χρόνου η δραστικότητα τους μπορεί να χαθεί. Ανοιγμένες συσκευασίες μπορεί να αφήσουν μικρόβια να εισχωρήσουν. Αφήνοντας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού εκτεθειμένο το αντιηλιακό σε υψηλές θερμακρασίες, στην τσάντα θαλάσσης ή στο αυτοκίνητο τα ενεργά συστατικά μπορεί να αδρανήσουν και να μην προσφέρουν την αποτελεσματική προστασία. H διάρκεια ζωής των αντιηλιακών, εφόσον ανοιχτούν, είναι 3 με 4 μήνες. Ας φροντίζουμε λοιπόν, με το τέλος του καλοκαιριού να τελειώνουμε και το αντιηλιακό μας!

Η γνώση μπορεί και πρέπει να γίνει ο καλοκαιρινός σύμμαχος μας!

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ