Τα συν και πλην της ηλιοθεραπείας – Πως επηρεάζει ο ήλιος την υγεία μας;

758
Young Woman Sunbathing

Τι συμβαίνει στ’ αλήθεια στο σώμα σας όταν κάθεστε στον ήλιο; Πώς “αμύνονται” το δέρμα, η καρδιά, τα νεφρά σας, ποιες είναι οι επιπτώσεις στα δόντια, στα νύχια, στα οστά σας και γιατί φτιάχνει η διάθεσή σας; Ρίξτε μια ματιά στα καλά και στα κακά που συμβαίνουν με την έκθεση στις ηλιακές ακτίνες.

Τα καλά…

Μαλλιά
Ο ήπιος κάνει τα μαλλιά να μακραίνουν πιο γρήγορα.

Εγκέφαλος
Οι ηλιαχτίδες δρουν σαν καταλύτες στον εγκέφαλο, που εκκρίνει χημικά γνωστά ως ενδορφίνες. Πρόκειται για φυσικό «όπιο» ίου οργανισμού, που προκαλεί αίσθημα γενικής ευεξίας και χαλάρωση των νεύρων και των μυών.

Δόντια
Η έκθεση στον ήπιο συμβάλλει στη σύνθεση της βιταμίνης D από τον οργανισμό, που είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του πολύτιμου για τα δόντια ασβεστίου.

Αίμα
Οι υν ακτίνες μετατρέπουν τη χοληστερόλη στο αίμα σε βιταμίνη D, οπότε χαμηλώνουν τα επίπεδα της. Από την άλλη, οι ακτίνες του ήπιου βοηθούν στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα (έχουν περίπου την ίδια δράση με την ινσουλίνη) και μπορούν να χαμηλώσουν την πίεση.

Καρδιά
Η καρδιά γυμνάζεται στον ήλιο! Η αποδοτικότητα της αυξάνεται εξαιτίας της ανάγκης του οργανισμού να αυξήσει τη ροή του αίματος στο δέρμα, ώστε να διατηρήσει χαμηλή τη θερμοκρασία του. Μελέτες «μέτρησαν», μάλιστα, την αύξηση της αποδοτικότητας σε 29%!

Οστά
Ο ήλιος προκαλεί το σώμα να σχηματίσει τη βιταμίνη D, που με τη σειρά της βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου, απαραίτητο για την ομαλή ανάπτυξη των οστών.

Τα κακά…

Μαλλιά
Το χρώμα ξεθωριάζει επειδή η απόχρωση των μαλλιών εξαρτάται από τη μελανίνη που αποχρωματίζεται με τις ακτίνες UV. Η κατάσταση επιδεινώνεται από κάθε άλλη χημική ή μηχανική διαδικασία. Επίσης, χάνουν ιη φυσική τους υγρασία και γίνονται πιο ξηρά και εύθραυστα. Δείχνουν πιο ατίθασα, καθώς ο ήπιος κάνει τα φυσικά «λέπια» της τρίχας να σηκώνονται.

Πρόσωπο
Είναι το πιο εκτεθειμένο σημείο και άρα εκείνο που παθαίνει τις μεγαλύτερες βλάβες. Η επιδερμίδα – το εξωτερικό στρώμα του δέρματος – λεπταίνει εξαιτίας της έκθεσης στον ήπιο, καθώς τα εξωτερικά κύτταρα αλλάζουν για να αμυνθούν στις βλαβερές ακτίνες. Οι ακτίνες UV και οι ελεύθερες ρίζες προκαλούν απώλεια κολλαγόνου, γεγονός που οδηγεί στη φωτογήρανση (θαμπάδα και ρυτίδες). Δερματολόγοι υποστηρίζουν ότι το 80% των ρυτίδων οφείλεται στον ήλιο.

Μάτια
Υπερβολική έκθεση στις UV ακτινοβολίες μπορεί να προκαλέσει οδυνηρό έγκαυμα στον κερατοειδή ή και τύφλωση. Οι επιπτώσεις συνήθως εξαφανίζονται έπειτα από λίγες ημέρες, αλλά είναι πιθανόν να προκληθούν περισσότερες επιπλοκές αργότερα, με την επαναλαμβανόμενη έκθεση στον ήπιο. Η χρόνια έκθεση στην ακτινοβολία UV προκαλεί επίσης καταρράκτη και άλλα προβλήματα. Επίσης, ο ήλιος αναγκάζει το μάτι να «ζαρώσει» προκαλώντας προσωρινά το σημάδι του «ποδιού της χήνας» στην άκρη του. Οι ρυτίδες μπορεί να γίνουν μόνιμες αν το κολλαγόνο και η ελαστίνη καταστραφούν από τις ακτίνες UV.

Χείλη
Έχουν 3-5 στρώματα δέρματος αντί για 15 που έχει το υπόλοιπο σώμα. Δεν έχουν πόρους ιδρώτα ή φυσικό λίπος,  Γι’ αυτό ξηραίνονται και σπάνε εύκολα με την έκθεση στον ήπιο.

Νεφρά
Η πολύωρη παραμονή στον ήλιο εξαντλεί τα νεφρά εξαιτίας της πιθανής αφυδάτωσης. Καθώς περισσότερο νερό χάνεται από ίο δέρμα (με ιόν ιδρώτα) τα νεφρά προσπαθούν να αναπληρώσουν τις απώλειες (στην περίπτωση αυτή τα ούρα έχουν χρώμα σκούρο κίτρινο). Η επίμονη εφίδρωση προκαλεί αφυδάτωση, με αποτέλεσμα το σχηματισμό «πέτρας» στα νεφρά. Για την αποφυγή του προβλήματος κατά την περίοδο των διακοπών στη θάλασσα είναι απαραίτητη η κατανάλωση δύο λίτρων νερού ημερησίως.

Χέρια
Κοκκινίλες, σπυράκια, ελιές είναι μερικά από τα συμπτώματα αλλεργικών αντιδράσεων στον ήλιο, που χρειάζονται προσοχή.

Γόνατα
Ένα από τα σημεία που κινδυνεύουν ιδιαίτερα από δερματικές μολύνσεις, εξαιτίας της υπερβολικής εφίδρωσης, είναι η περιοχή πίσω από τα γόνατα.

Νύχια
Ο ήλιος τα ξηραίνει, τα λεπταίνει, τα κάνει αδύναμα και εύθραυστα.

Πόδια
Οι περίπου 250.000 ιδρωτοποιοί αδένες ενεργοποιούνται κατά την παραμονή στον ήλιο. Για το λόγο αυτό, τις μέρες της ηλιοθεραπείας είναι απαραίτητα τα παπούτσια που αφήνουν το δέρμα να αναπνέει, ώστε να μην αναπτυχθούν μύκητες.

Ιδρωτοποιοί αδένες
Το σώμα έχει περίπου 3.000.000 ιδρωτοποιούς αδένες. Κυρίως συγκεντρώνονται στα πόδια, στα χέρια, στο μέτωπο και τις μασχάλες, με τον ιδρώτα να βγαίνει από μικροσκοπικούς πόρους στην επιδερμίδα. Όσο διαρκεί η έκθεση στον ήλιο, ο ιδρώτας βοηθά το σώμα να διατηρήσει τη θερμοκρασία που πρέπει, καθώς ψυχραίνει το δέρμα. Αν, Λοιπόν, δεν φροντίσουμε να αναπληρώσουμε τις απώλειες νερού και αλατιού, ο οργανισμός θα αφυδατωθεί.

Ανοσοποιητικό σύστημα
Έπειτα από έξι ώρες παραμονής στον ήλιο το ανοσοποιητικό σύστημα μοιάζει να έχει χάσει το ένα τρίτο της φυσικής του δραστηριότητας, αυξάνοντας έτσι την ευπάθεια του οργανισμού σε δερματικές ασθένειες. Οι επιστήμονες σε μελέτες τους διευκρινίζουν ότι σε περιπτώσεις εξασθένησης του ανοσοποιητικού το κάψιμο από τον ήλιο μπορεί να προκαλέσει πρόσθετα προβλήματα ή να εξαπλωθεί ακόμη και 24 ώρες μετά την έκθεση, επειδή ο οργανισμός προσπαθεί, αλλά τελικά δεν καταφέρνει να αμυνθεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ