Η απιστία από θέση… ισχύος

637

Πρόσφατες έρευνες έρχονται να αλλάξουν τα δεδομένα που ήθελαν τους άντρες να ξεπερνούν τις γυναίκες στο θέμα της απιστίας. Σύμφωνα με αυτές η απιστία δεν έχει να κάνει τόσο με το φύλο, όσο με την επαγγελματική θέση και την εξουσία που ασκούμε μέσα από αυτήν. Πιο συγκεκριμένα, σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal Psychological Science, φαίνεται πως το στοιχείο που καθορίζει το βαθμό της ειλικρίνειας μέσα σε μια σχέση είναι η εξουσία που αποκτά κάποιος, ανάλογα με τη θέση του στην κοινωνία και την εργασία του.

Στο παρελθόν είχαν γίνει έρευνες που υποδήλωναν ότι το φύλο ήταν ο πιο ισχυρός δείκτης απιστίας. Καμία από αυτές τις έρευνες δεν έγινε όμως πάνω σε δυναμικές γυναίκες, με αυτοπεποίθηση και εξουσία. Έτσι μάλλον τα συμπεράσματα μέχρι πρότινος θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν έως και … παραπλανητικά.

Στο Πανεπιστημίου Tilburg της Ολλανδίας αναλύθηκαν 1.561 απαντήσεις ατόμων που έλαβαν μέρος σε μια ανώνυμη έρευνα στο διαδίκτυο. Οι ερωτήσεις αφορούσαν το μέγεθος της εξουσίας που είχαν οι συμμετέχοντες στη δουλειά, το επίπεδο αυτοπεποίθησης που εκτιμούν πως έχουν και την αντίληψη που έχουν πάνω στους κινδύνους της απιστίας.

Η μελέτη αυτή αποκάλυψε δύο σημαντικά ευρήματα:  Πρώτον, ότι υπάρχει ισχυρή διασύνδεση ανάμεσα στην εξουσία και την αυτοπεποίθηση καθώς το μέγεθος της αυτοπεποίθησης ενός ατόμου είναι αυτό που συνδέει την εξουσία με την απιστία. Δεύτερον και πιο σημαντικό, ότι το φύλο των ισχυρών ατόμων δεν έκανε καμία διαφορά στη συμπεριφορά τους, όσον αφορά απιστίες του παρελθόντος ή την επιθυμία να απιστήσουν.

Έτσι, η δημοφιλής πεποίθηση ότι οι άντρες είναι αυτοί με τη μεγαλύτερη πιθανότητα να παραστρατήσουν οφείλεται στο ότι είναι αυτοί που καλύπτουν περισσότερες θέσεις ισχύος από τις γυναίκες.  Επομένως όσο οι γυναίκες κατακτούν υψηλότερες θέσεις και θεωρούνται ίσες με τους άντρες, αναπόφευκτα θα αλλάζουν και τη συμπεριφορά τους, τόσο σε άλλους τομείς, όσο και στο θέμα απιστίας. Οπότε αγόρια το νου σας!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ