Σε Ελλάδα και Μάλτα τα πιο παχύσαρκα παιδιά

649

Δεκαπλασιάστηκε παγκοσμίως, από το 1975, ο αριθμός των παχύσαρκων παιδιών, ωστόσο τα παιδιά με ανεπάρκεια σωματικού βάρους παραμένουν περισσότερα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μελέτης που δημοσιεύεται σήμερα και οι συντάκτες της οποίας απευθύνουν έκκληση να ενταθεί ο αγώνας εναντίον της «διπλής μάστιγας» της παχυσαρκίας και του υποσιτισμού.

Η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη αναλογία παχύσαρκων αγοριών στην Ευρώπη (16,7% του πληθυσμού), ενώ η Μάλτα τα περισσότερα παχύσαρκα κορίτσια (11,3%), σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας στις 11 Οκτωβρίου. Η Μολδαβία έχει στην Ευρώπη τα μικρότερα ποσοστά παχυσαρκίας τόσο στα κορίτσια (3,2% του πληθυσμού), όσο και στα αγόρια (5%).

Η έρευνα, με τη συμμετοχή άνω των 1.000 ερευνητών, η οποία ανέλυσε στοιχεία για 200 χώρες, εκτιμά ότι το 2016 υπήρχαν παγκοσμίως 124 εκατ. παιδιά και έφηβοι που ήταν παχύσαρκοι, ενώ άλλα 213 εκατομμύρια ήσαν υπέρβαρα.

Οι ενήλικες παχύσαρκοι αυξήθηκαν από περίπου 100 εκατομμύρια το 1975 (69 εκατ. γυναίκες και 31 εκατ. άνδρες) σε 671 εκατομμύρια το 2016 (390 εκατ. γυναίκες και 281 εκατ. άνδρες). Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν περίπου 1,3 δισεκατομμύρια υπέρβαροι.

Αν οι τάσεις που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια συνεχιστούν, η παιδική και εφηβική παχυσαρκία θα ξεπεράσει το πρόβλημα της ανεπάρκειας σωματικού βάρους ως το 2022, προβλέπουν οι συντάκτες αυτής της μελέτης, που δημοσιεύει η βρετανική ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

Το 2016, 124 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι 5 ως 19 ετών θεωρούνταν παχύσαρκοι, από μόλις 11 εκατ. το 1975, εκτιμάται στη μελέτη, η οποία διεξήχθη από το Imperial College του Λονδίνου και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Το φαινόμενο αφορά όλες τις περιοχές του κόσμου. Οι χώρες που πλήττονται περισσότερο είναι ορισμένα νησιά της Πολυνησίας (πάνω από το 30% του πληθυσμού του ηλικιακού φάσματος 5-19 ετών στα νησιά Κουκ είναι παχύσαρκο, για παράδειγμα), ενώ ο δείκτης ξεπερνά το 20% στις ΗΠΑ, στην Αίγυπτο ή ακόμη στη Σαουδική Αραβία.

Μολονότι το φαινόμενο μοιάζει να έχει φθάσει στην οροφή του εδώ και κάποια χρόνια στις πλούσιες χώρες, συνεχίζει να μεγεθύνεται στις χώρες μεσαίου και χαμηλού επιπέδου πλούτου.

Από την άλλη, ο αριθμός των παιδιών και των εφήβων με έλλειψη επαρκούς σωματικού βάρους μειώθηκε ελαφρά από το 2000—με εξαιρέσεις τη νότια Ασία, τη νοτιοανατολική και την κεντρική Αφρική.

Την περασμένη χρονιά, υπολογίζεται ότι 192 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι αντιμετώπιζαν από μέτριο ως πολύ σοβαρό πρόβλημα υποσιτισμού, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι βασίστηκαν σε δεδομένα για 31,5 εκατ. παιδιά και νέους σε 200 χώρες. Τα δύο τρίτα των παιδιών και των εφήβων με έλλειψη σωματικού βάρους ζουν στη νοτιοανατολική Ασία, ιδίως στην Ινδία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ