Τι είναι ο γλυκαιμικός δείκτης και γιατί είναι σημαντικός για την υγεία μας;

729

Ο γλυκαιμικός δείκτης (GI) είναι ένας τρόπος μέτρησης της επίδρασης των τροφίμων στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Μετά από την κατανάλωση ενός τροφίμου που περιέχει υδατάνθρακες παρατηρείτε αύξηση και επακόλουθη μείωση, στο σάκχαρο του αίματος (γλυκόζη). Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως

Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως γλυκαιμική απόκριση.

Ο γλυκαιμικός δείκτης μιας τροφής προκύπτει από το ποσοστό της γλυκαιμικής αντίδρασης που παρατηρείτε μετά την κατανάλωση της συγκεκριμένης τροφής, σε σύγκριση με την γλυκαιμική αντίδραση που παρατηρείτε μετά την κατανάλωση ενός προτύπου τροφίμου, όπως το άσπρο ψωμί ή η γλυκόζη.

Τα τρόφιμα που διασπώνται γρήγορα κατά τη διάρκεια της πέψης, για παράδειγμα το κολλώδες ρύζι, έχουν υψηλότερους γλυκαιμικούς δείκτες. Αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου αίματος περισσότερο και πιο γρήγορα από ό,τι τα τρόφιμα με χαμηλό Gl.

Τα τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα GI, όπως τα φασόλια, διασπώνται πιο αργά, απελευθερώνοντας τη γλυκόζη βαθμιαία στην κυκλοφορία του αίματος.

Ένας αριθμός παραγόντων επηρεάζουν το ρυθμό και τη διάρκεια της γλυκαιμικής απόκρισης.

Για παράδειγμα, ο τύπος και η μορφή του υδατάνθρακα, οι μέθοδοι μαγειρέματος και επεξεργασίας που χρησιμοποιήθηκαν, η ώρα της ημέρας που ο υδατάνθρακας καταναλώθηκε ή η ποσότητα των άλλων θρεπτικών συστατικών που περιείχε το τρόφιμο, όπως λίπος ή πρωτεΐνη.

Επιπλέον, οι άνθρωποι έχουν διαφορετικό μεταβολισμό, γεγονός που μπορεί επίσης να επηρεάσει την γλυκαιμική απόκριση.

Η μέτρηση του τρόπου που το σάκχαρο στο αίμα μας επηρεάζεται από την κατανάλωση διάφορων τροφίμων, ή αλλιώς η μέτρηση Gl, μάς έδωσαν τη δυνατότητα για την πρόληψη και τον έλεγχο καταστάσεων όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.

Τέλος, έφερε επανάσταση στην διατροφή των αθλητών, όπως για παράδειγμα ποιες τροφές θα πρέπει να καταναλώνονται τρόφιμα πριν από τη σωματική άσκηση, για τη μεγιστοποίηση των επιδόσεων.

Γενικά θα πρέπει να αποφεύγουμε τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και πάντα για περισσότερες λεπτομέρειες θα πρέπει να συμβουλευόμαστε τους ειδικούς.

Τροφές με GI <55
– Μακαρόνια
– Φακές
– Μήλα / χυμός μήλου
– Αχλάδια
– Πορτοκάλια / χυμός πορτοκαλιού
– Σταφύλια
– Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
– Ψωμί με φρούτα
– Ψητά φασόλια
– Σοκολάτα


Τροφές με GI 55-70
– Ρύζι μπασμάτι
– Μπανάνα
– Νιφάδες βρώμης
– Αναψυκτικά
– Γλυκό καλαμπόκι
– Ανανάς
– Λευκή ζάχαρη

Τροφές με GI> 70
– Ψωμί (άσπρο ή ολικής άλεσης)
– Ψητή πατάτα
– Κορν Φλεικς
– Τηγανιτές Πατάτες
– Μέλι
– Πατάτες πουρέ

– Λευκό ρύζι («κολλώδες ρύζι»)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ