Η επιστήμη μίλησε: Αυτή είναι η ένδειξη ότι κάποιος μας βρίσκει επιθυμητούς

428

Κατά καιρούς μας έχουν προτείνει αμέτρητες μεθόδους να εξακριβώσουμε αν το πρόσωπο που μας ενδιαφέρει μας βρίσκει ελκυστικούς. Άλλοι μας είπαν να δίνουμε έμφαση στην κόρη των ματιών, άλλοι μας μίλησαν για την κατεύθυνση που είναι στραμμένα τα πόδια, ενώ κάποιες φορές μας κατηύθυναν σε κινήσεις που προδίδουν νευρικότητα. Νέα έρευνα, όμως, δείχνει ότι ο πιο σίγουρος τρόπος να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας μέσα σε λίγα μόλις λεπτά, είναι εστιάζοντας στη φωνή του συνομιλητή μας.

Σοπράνο και Βαρύτονοι

Ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Σάσσεξ μαγνητοσκόπησε εκδηλώσεις “speed dating”, δηλαδή διοργανώσεις στα πλαίσια των οποίων ελεύθεροι άνδρες και γυναίκες μιλούν μεταξύ τους διαδοχικά σε ζευγάρια, για πέντε λεπτά κάθε φορά, με την ελπίδα να συναντήσουν το άλλο τους μισό. Έπειτα, εξέτασε τα μοτίβα που εμφανίζονταν στις αλληλεπιδράσεις των πιθανών ζευγαριών, σε συνάρτηση με την έλξη που αναπτυσσόταν μεταξύ τους.

Οι άνδρες που συμμετείχαν στην έρευνα έτειναν να βαραίνουν τη φωνή τους όταν μιλούσαν με κάποια που τους ενδιέφερε να ξανασυναντήσουν στο μέλλον. Μάλιστα, όσο περισσότερο τους άρεσε η γυναίκα με την οποία μιλούσαν, τόσο πιο… βαρύτονοι γίνονταν. Στην περίπτωση των γυναικών, τα πράγματα αποδείχθηκαν λίγο πιο περίπλοκα.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Katarzyna Pisanski, οι συμμετέχουσες χρησιμοποιούσαν πιο λεπτή και χρωματισμένη φωνή όταν μιλούσαν με άνδρες που μπορούσαν να δουν ως μελλοντικούς συντρόφους. Ωστόσο, όταν ένιωθαν ότι το αντικείμενο του ενδιαφέροντός τους είχε μεγάλη ζήτηση, επέλεγαν σημαντικά πιο… μπάσες νότες.

Το «κλειδί» του πενταγράμμου

«Οι γυναίκες με σχετικά λεπτή φωνή συνήθως θεωρούνται πιο θηλυκές, πιο νέες και πιο ελκυστικές σε σχέση με τις υπόλοιπες. Αντιθέτως, οι γυναίκες με μπάσα φωνή συχνά κρίνονται ως κυριαρχικές, ανταγωνιστικές και ώριμες. Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχουν πολλές έρευνες που δείχνουν ότι μια γυναικεία βαριά φωνή ακούγεται πιο σέξι στους άνδρες», λέει η Δρ. Pisanski.

Ως εκ τούτου, η επιλογή χαμηλότερων τόνων εκ μέρους των γυναικών φαίνεται πως υπονοεί το σεξουαλικό τους ενδιαφέρον και χρησιμοποιείται όταν ο ανταγωνισμός είναι υψηλός, ενώ οι υψηλότερες οκτάβες παραπέμπουν σε χαρακτηριστικά όπως η θηλυκότητα και η νεανικότητα που θα ωθούσαν τους άνδρες στο να τις διεκδικήσουν.

Ο θρίαμβος των χαμηλών οκτάβων

Με βάση παλαιότερες έρευνες, ήμασταν ήδη σε θέση να αναμένουμε την επιτυχία της ανδρικής στρατηγικής. Τα ευρήματά όχι μόνο είχαν δείξει ότι οι γυναίκες προτιμούν συντρόφους με πιο μπάσα φωνή, καθώς παραπέμπει σε παραδοσιακά, κυριαρχικά μοντέλα αρρενωπότητας, αλλά και ότι το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό συνδέεται με την οικονομική και κοινωνική επιτυχία των ανδρών, αλλά και με την πιθανότητα να αναδειχθούν σε πολιτικές θέσεις.

Ωστόσο, είναι πρώτη φορά που οι ερευνητές ασχολούνται εις βάθος με την αλλαγή στον τόνο της φωνής των γυναικών κατά τη διάρκεια του φλερτ. Από ό,τι φαίνεται και σε αυτή την περίπτωση η πιο βαριά φωνή είναι πιο επιτυχής στο να προσελκύει πιθανούς συντρόφους. Το γεγονός αυτό ενδέχεται να σημαίνει ότι αυτού του είδους οι ηχητικές μετατοπίσεις έχουν τις ρίζες τους στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους και αποτελούν ενστικτώδεις αντιδράσεις που έχουν σκοπό αφ’ ενός να τραβήξουν το ενδιαφέρον του υποψήφιου συντρόφου και αφ’ ετέρου να απομακρύνουν τον ανταγωνισμό.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ