Ποιο άθλημα ταιριάζει στην προσωπικότητά σας;

548

Σας αρέσει να κάνετε ομαδική γυμναστική; Ή μήπως την βρίσκετε με μοναχικές διαδρομές στην ύπαιθρο; Πηγαίνετε με χαρά στο γυμναστήριο; Ή το βλέπετε σαν αγγαρεία;

Από τον τρόπο με τον οποίο απαντάτε σε αυτά τα ερωτήματα προκύπτουν τα ειδικά χαρακτηριστικά που αποτελούν την προσωπικότητά σας, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Heliyon».

Στα πλαίσια της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που περιλαμβάνουν τον τύπο δραστηριότητας, τη συχνότητα και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας περισσότερων από 400 ενηλίκων που γυμνάζονται συστηματικά.

Διαπίστωσαν ότι ορισμένα χαρακτηριστικά επηρεάζουν μια σειρά από παράγοντες σχετικά με το τύπο γυμναστικής που ακολουθεί ο καθένας, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων που προτιμάτε και του πόσο συχνά αγνοείτε κομμάτια του προγράμματός σας.

«Ακούγεται σαν ένα διασκεδαστικό κουίζ, αλλά η έρευνα εξυπηρετεί έναν σημαντικό σκοπό. Η αντιστοιχία ανάμεσα στις προπονήσεις και την προσωπικότητά σας, αυξάνει όχι μόνο την απόλαυση αλλά και την πιθανότητα να κολλήσετε με τη γυμναστική», εξήγησε η επικεφαλής ερευνήτρια Άλισον Μποξ, η οποία ξεκίνησε το έργο αυτό ως προπτυχιακός φοιτητής στο κρατικό πανεπιστήμιο του Κένεσο.

«Πολλά άτομα που ξεκινούν προγράμματα άσκησης επιλέγουν δραστηριότητες που έρχονται σε αντίθεση με τις προτιμήσεις τους, το στυλ, τις προσωπικότητές τους, ακόμα και τους λόγους που έχουν αποφασίσει να κάνουν γυμναστική τους. Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν την ανάγκη εξατομικευμένων προγραμμάτων άσκησης, όχι μόνο από φυσική άποψη αλλά και από άποψη κινήτρων. Η συνεκτίμηση αυτών των παραγόντων μπορεί να επηρεάσει τον συνδυασμό σωματικής άσκησης και άσκησης που μας γεμίζει», λέει η Μποξ.

Θέλετε λοιπόν να κάνετε το πρόγραμμα γυμναστικής σας να είναι πραγματικά ευχάριστο και όχι ρουτίνα; Κάντε τις επιλογές παρακάτω για να δείτε πόσο καλά ταιριάζετε με το πρόγραμμά σας:

Όσον αφορά τις περισσότερες ασκήσεις:
Α. Θέλετε να ανήκετε σε ένα γκρουπ;

Β. Σας αρέσει να γυμνάζεστε ατομικα;

Αν σας αρέσει να είστε μέλος μιας ομάδας, πιθανότατα θα απολαύσετε το CrossFit, που είναι ομαδικό άθλημα. Όπως διαπίστωσε η μελέτη, οι άνθρωποι που επέλεξαν αυτές τις ομαδικές δραστηριότητες είχαν μεγαλύτερο κίνητρο για κοινωνική σύνδεση από εκείνους που έχουν ως κίνητρό τους την εύρυθμη καρδιακή δραστηριότητα και στρέφονται σε αθλήματα όπως η ποδηλασία και το τρέξιμο. Εάν είστε δρομέας και ταυτόχρονα ελκύεστε από την ομαδική γυμναστική σκεφτείτε να γίνετε μέλος μιας λέσχης ή ακόμα και να δημιουργήσετε τη δική σας.

Το μεγαλύτερο κίνητρο για εσάς είναι:
Α. Να διατηρήσετε την υγεία σας σε καλά επίπεδα;

Β. Να βάζετε προκλήσεις στον εαυτό σας και να τις κατακτάτε;

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι περισσότεροι ασκούμενοι ενδιαφέρονται να είναι υγιείς. Αλλά εκείνοι που ήταν περισσότερο παρακινημένοι από μια αίσθηση διαρκούς πρόκλησης αντί για την ανησυχία όσον αφορά τη διαχείριση του βάρους ή την πρόληψη των ασθενειών, προτιμούσαν κατά βάση τη γυμνασική με βάρη καθώς μέσω αυτής της δραστηριότητας προκύποτουν διαρκώς πρόκλησεις. Αν σας ενδιαφέρουν οι προκλήσεις λοιπόν, τα βάρη είναι αυτό που χρειάζεστε.

Το βασικό ψυχικό σας κίνητρο είναι:
Α. Να έχετε την ηρεμία σας;

Β. Απλά να περνάτε καλά με την γυμναστική;

Είτε έτσι είτε αλλιώς κερδίζετε! Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που υποκινούνται από εσωτερικά πλεονεκτήματα όπως η διαχείριση του άγχους, η πρόκληση ή η απλή απόλαυση της άσκησης, ασκούνται συχνότερα από εκείνους που χρειάζονται εξωτερικά κίνητρα για να κινηθούν. Το τρέξιμο είναι μια από τις καλύτερες επιλογές σε αυτήν την περίπτωση.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ