Η κολόνια μυρίζει πιο όμορφα όσο ιδρώνουμε!

580

Οι επιστήμονες δεν ασχολούνται μόνο με τις πολύπλοκες κυτταρικές διεργασίες που επιτελούνται στο ανθρώπινο σώμα αλλά και με ουσίες που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για καινοτόμα φάρμακα. Αναζητούν λύσεις και σε απλά καθημερινά προβλήματα ομορφιάς, όπως οι ρυτίδες, η κυτταρίτιδα και ο ιδρώτας! Όσο πλησιάζει το καλοκαίρι και οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, τόσο πιο δύσκολο είναι να αντιμετωπίσουμε την εφίδρωση και τις δυσάρεστες μυρωδιές που αυτή συνεπάγεται. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κουίνς στο Μπέλφαστ της Ιρλανδίας έρχονται να δώσουν τη λύση σε αυτό το αιώνιο πρόβλημα, καθώς δημιούργησαν μια κολόνια που μυρίζει όλο και πιο όμορφα όσο ιδρώνουμε!

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Chemical Communications, αυτή η εκπληκτική ιδιότητα της κολόνιας οφείλεται στο συνδυασμό καθαρού αρώματος και ιονικού υγρού. Ίσως γνωρίζετε πως δεν ευθύνεται ο ίδιος ο ιδρώτας για την κακοσμία του σώματος. Οι αποκρινείς αδένες της μασχάλης απελευθερώνουν υγρό (ιδρώτα) που περιέχει πρωτεΐνες και λιπίδια. Τα βακτήρια του δέρματος τρέφονται από τα συστατικά αυτά και απελευθερώνουν τις δυσάρεστες μυρωδιές. Καθώς τα βακτήρια ευδοκιμούν σε υγρό και ζεστό περιβάλλον, όπως αυτό της μασχάλης, η μυρωδιά σε αυτό το σημείο του σώματος είναι πιο έντονη.

Οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν εάν μπορούν να «καμουφλάρουν» την άσχημη μυρωδιά που απελευθερώνουν τα βακτήρια, ασχέτως της ποσότητας ιδρώτα που παράγουν οι αδένες της μασχάλης. Η πρωτότυπη κολώνια που δημιούργησαν περιέχει καθαρό άρωμα που δεσμεύεται με ένα ιονικό υγρό –ένα άοσμο άλας σε υγρή μορφή. Η κολώνια απελευθερώνει την ευχάριστη μυρωδιά της όταν έρχεται σε επαφή με νερό ή με ιδρώτα. Μάλιστα, όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα του νερού ή του ιδρώτα, τόσο πιο δυνατή είναι η μυρωδιά της κολόνιας.

Η κολόνια δεν συγκαλύπτει απλώς τις δυσάρεστες οσμές του σώματος, αλλά τις εξουδετερώνει πλήρως. Σύνθετες ουσίες που ονομάζονται θειόλες, ουσίες που ευθύνονται για την άσχημη μυρωδιά, προσελκύονται από το ιονικό υγρό και δεσμεύονται με αυτό, με αποτέλεσμα να εξασθενεί η δράση τους. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η συναρπαστική τους ανακάλυψη μπορεί να βρει αμέτρητες εμπορικές εφαρμογές. Επί του παρόντος, συνεργάζονται με εταιρία παραγωγής αρωμάτων προκειμένου να εξετάσουν ιδέες για προϊόντα που μπορούν να ενσωματωθούν στην αγορά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here