Βρες το ιατρικό ιστορικό σου με… μια σταγόνα αίματος!

677

Ίσως να θυμάστε τότε που είχατε ανεμοβλογιά. Ίσως πάλι να θυμάστε κάποιες από τις φορές που κολλήσατε γρίπη. Αλλά ίσως να είχατε κάποιες λοιμώξεις που ποτέ συνειδητοποιήσατε ή δεν θυμάστε.

Ακόμα κι αν δεν θυμάστε, το ανοσοποιητικό σύστημα το κάνει για εσάς!

Έχει αναπτύξει ιδιαίτερα αντισώματα για την καταπολέμηση των ιών αυτών, αν κάποια στιγμή επιστρέψουν.

Τώρα οι ερευνητές έχουν αναπτύξει μια γρήγορη, φθηνή μέθοδο που ονομάζεται VirScan, με την οποία μπορούν να εντοπίζουν τους ιούς τυχόν που έχει ο ασθενής, καθώς και εκείνους από τους οποίους είχε μολυνθεί στο παρελθόν.

Κι όλα αυτά… με ένα μικρό δείγμα αίματος!

Το VirScan θα μπορούσε να βοηθήσει τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα πώς το σώμα καταπολεμά τους ιούς και ποιες είναι μακροχρόνιες επιπτώσεις που επιφέρουν στον οργανισμό. Οι ερευνητές δημοσίευσαν την πρωτοποριακή μέθοδο τους και τα αποτελέσματα της στο περιοδικό Science.

Για να δουν αν ένας ασθενής έχει ποτέ μολυνθεί από ένα συγκεκριμένο ιό, οι ερευνητές εκθέτουν αντισώματα από το αίμα του ασθενούς σε μόρια που περιέχουν τον υπό εξέταση ιό, με τη μοριακή υπογραφή του ιού δηλαδή.

Στο παρελθόν, οι ερευνητές μπορούσαν να ελέγξουν μόνο ένα δείγμα ενός τύπου αντισώματος κάθε φορά. Όμως, χάρη στην επόμενη γενιά της γενετικής αλληλουχίας, οι ερευνητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν το VirScan για να ψάξουν για πλήθος αντισωμάτων με τη μία.

Οι ερευνητές έλεγξαν το VirScan σε δείγματα από σχεδόν 600 άτομα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ταϊλάνδη, το Περού και τη Νότια Αφρική. Μετά την παρατήρηση πάνω από 100 εκατομμύρια αντιδράσεις αντισωμάτων, οι ερευνητές καθόρισαν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν εκτεθεί σε περίπου 10 ιούς, κατά μέσο όρο, αν και μερικοί είχαν αντισώματα για 84 διαφορετικούς ιούς.

Είναι ενδιαφέρον, οι ερευνητές αποκάλυψαν επίσης ότι το ανοσοποιητικό σύστημα αναπτύσσει μερικές φορές τα ίδια αντισώματα για διαφορετικούς ιούς που μπορεί να φαίνονται παρόμοια ή μπορεί να προσαρμόσει ένα είδος καθολικού αντισώματος για να μπλοκάρει ένα συγκεκριμένο ιό.

Με μικροαλλαγές, οι ερευνητές ελπίζουν ότι το VirScan μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εντοπίσει γρήγορα τα βακτήρια και τους μύκητες και να ρίξει περισσότερο φως στον μικροβιόκοσμο.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ