Πώς να επικοινωνήσεις στο σύντροφό σου αυτά που σε ενοχλούν χωρίς να καταλήξετε σε καυγά

564

Οι παρακάτω κινήσεις θα σε βοηθήσουν να επικοινωνείς αυτά που θες σε κάθε περίσταση χωρίς θυμό και χωρίς να καταλήξετε σε καυγά.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν βρεθεί κάποια στιγμή στη ζωή τους σε σχέση που δεν ”δουλεύει”. Συχνά οι λόγοι μπορούν να προσδιοριστούν (π.χ. απόσταση, διαφορά ηλικίας, διαφορετικοί στόχοι ζωής), αρκετές φορές όμως αδυνατεί το ζευγάρι να εντοπίσει το πρόβλημα.

Αν βιώνεις κάτι παρόμοιο, θα σε συμβουλέψουμε να μην βιαστείς να βγάλεις συμπεράσματα. Πριν προδικάσεις τη σχέση, χωρίσεις ή ακόμα χειρότερα επανασυνδεθείς με το πρόσωπο που απομάκρυνες από κοντά σου, κάνε μια τελευταία προσπάθεια.

Το πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα ζευγάρια είναι η έλλειψη επικοινωνίας ενώ ο δεύτερος κίνδυνος η πτώση ή εξαφάνιση της σεξουαλικής τους ζωής.

Εφόσον είσαι σε θέση να μιλάς ανοιχτά για τα προβλήματά σου στον σύντροφό σου, τότε εύκολα θα διαπιστώσεις πως μοιάζουν πραγματικά εύκολα να ξεπεραστούν. Σε περίπτωση ωστόσο που βλέπεις το πρόβλημα τόσο εσύ όσο και το έτερον ήμισυ και αδιαφορείτε να το προσεγγίσετε, η σχέση έχει φτάσει σε ένα τέλμα και πιθανόν ο ένας να νιώθει για τον άλλον ακόμα και κάποιο αίσθημα απέχθειας – περιφρόνησης. Η περιφρόνηση προκύπτει στις σχέσεις από τη συσσώρευση ανέκφραστου θυμού που διογκώνεται και εκδηλώνεται κατ’ αυτό τον τρόπο.

Υπάρχει λοιπόν κάτι πολύ πιο σοβαρό από την έλλειψη επικοινωνίας και την πτώση της σεξουαλικής ζωής και αυτό είναι η απόσταση! Ο κίνδυνος να διαλυθεί η σχέση είναι υψηλότερος όταν κάποιος από τους συντρόφους είναι αποστασιοποιημένος και αυτό διότι μπορεί η φυσική του παρουσία να υφίσταται, συναισθηματικά όμως βρίσκεται πολύ μακριά…

Σίγουρα αυτή η κατάσταση δεν είναι κάτι το ευχάριστο, πριν όμως αποφασίσεις να δώσεις τέλος δώσε μια ευκαιρία στη σχέση σου ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα.

Εκφράσου σωστά: Αντικατέστησε το ”εσύ” με το ”εγώ” ή το ”εμείς”!
Το να ξεκινήσεις μια συζήτηση δηλώνοντας: ”Εσύ που τότε έκανες αυτό…”, ”εσύ που δεν σκέφτεσαι…” κλπ, σίγουρα δεν θα φέρει καλό αποτέλεσμα. Το θέμα είναι να φέρεις τον άλλον κοντά σου και όχι να τον τοποθετήσεις απέναντί σου, ενισχύοντας το ήδη υπάρχον τεταμένο κλίμα. Μπορείς, ωστόσο, να μιλήσεις για τα προσωπικά σου συναισθήματα. Ακόμα καλύτερα να αναφερθείς στο πώς μπορεί να βιώνετε από κοινού το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Μίλα λιγότερο, άκου περισσότερο
Όταν ο συσσωρευμένος ανέκφραστος θυμός- απογοήτευση που έχουμε μέσα μας ξεσπάει, είναι αρκετά δύσκολο να ακούσουμε τι έχουν να μας πουν οι γύρω μας. Η στιγμή όμως της συζήτησης και επίλυσης των προβλημάτων είναι πολύ σημαντική για μια σχέση, για τον λόγο αυτό πριν ξεκινήσεις τον μονόλογο φρόντισε να ακούσεις τι έχει να σου πει ο σύντροφός σου.

Κατανόησε τα συναισθήματα του συντρόφου σου
Κανείς δεν σου είπε να νιώσεις ενοχές γι’ αυτά ή να τα ενστερνιστείς. Ωστόσο, προσπάθησε να κατανοήσεις πως ο άνθρωπος που έχεις απέναντί σου νιώθει έτσι για κάποιον λόγο και αυτό οφείλεις να το σεβαστείς.

Να είσαι ευγενική
Είναι περιττό να αναφέρουμε πως το να προσβάλλεις τον συνομιλητή σου δεν βοηθάει κανέναν. Η δική σου ”αλήθεια” μπορεί να πονέσει- για τον λόγο αυτό πρέπει να προσέξεις πως θα την εκφράσεις. Οφείλεις, σεβόμενη αυτόν που έχεις απέναντί σου, να σκεφτείς δύο και τρεις φορές αυτά που θέλεις να πεις πριν τα διατυπώσεις.

Να είσαι ευέλικτη
Μπορεί να πιστεύεις ότι η δική σου ιδέα είναι η καλύτερη ή ακόμα πως η λύση στη σχέση σου είναι αυτό που έχεις αποφασίσει. Πρέπει όμως να γνωρίζεις ότι δεν είσαι μόνη, για το λόγο αυτό καλό θα ήταν να είσαι ευέλικτη στις επιλογές, που θα σου δώσει ο σύντροφός σου και όχι απόλυτη σε αυτά που σκέφτεσαι αλλά και πράττεις.

Μείνε στο θέμα
Όταν ξεκινάς να συζητήσεις για κάτι που σε ενοχλεί, σου προκαλεί δυσαρέσκεια και συχνά σε στεναχωρεί στη σχέση σου, καλό θα ήταν να κάνεις focus σε αυτό. Το να συζητάς για τις δουλειές του σπιτιού και την πίεση που πιθανώς βιώνεις και αυτομάτως να εντάσσεις στην κουβέντα την παρεξήγηση που είχε δημιουργηθεί μεταξύ σας, πριν από ένα χρόνο είναι άτοπο. Stay on task!

Κάνε ένα αστείο να ”σπάσεις τον πάγο”
Είναι καλό να δώσεις στον σύντροφό σου να καταλάβει πως δεν επιθυμείς να τον χωρίσεις, ούτε να του κάνεις τη ζωή πατίνι. Επειδή συχνά κατά τη διάρκεια της κουβέντας αυτές οι σκέψεις θα περνούν από το μυαλό του, δεν είναι κακή ιδέα να σπάσεις τον πάγο και το άγχος που έχει δημιουργηθεί χρησιμοποιώντας ένα inside joke!

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ