Εγκυμοσύνη: O ρόλος της ηλικίας στην αποβολή μωρού

723

Όσο πιο μεγάλης ηλικίας είναι μια έγκυος γυναίκα, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος αποβολής του μωρού, σύμφωνα με μια νορβηγική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό British Medical Journal.

Η αποβολή επηρεάζει μία στις οκτώ εγκυμοσύνες και συνήθως συμβαίνει πριν από τις 12 εβδομάδες εγκυμοσύνης.

Μολονότι η αιτία των περισσότερων αποβολών παραμένει άγνωστη, εκτιμάται ότι αυτές οφείλονται σε μια αλληλεπίδραση γενετικών, ορμονικών, ανοσολογικών, περιβαλλοντικών και άλλων παραγόντων.

Η ηλικία της μητέρας θεωρείται ο σημαντικότερος παράγων κινδύνου.

Η παρούσα μελέτη βρήκε τα εξής:

Ο μικρότερος κίνδυνος αποβολής (9,5%) είναι στην ηλικία των 27 ετών.
Ο κίνδυνος αποβολής του μωρού είναι ελαφρώς αυξημένος στις πολύ νέες εγκύους κάτω των 20 ετών (16%),
Μειώνεται στο 10% στις γυναίκες ηλικίας 25-29 ετών.
Αυξάνεται στο 11% για ηλικίες λίγο πάνω από τα 30 και στο 17% μεταξύ των γυναικών ηλικίας 35-39 ετών.
Ο κίνδυνος αποβολής στη συνέχεια αυξάνεται στο 32% μεταξύ των γυναικών που είναι πάνω από τα 40 και 54% για όσες είναι πάνω από την ηλικία των 45 ετών.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Maria Magnus του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, ανέλυσαν στοιχεία για 421.200 κυήσεις, από τις οποίες σχεδόν το 13% κατέληξε σε αποβολή.

Εκτός από την ηλικία, ο κίνδυνος αποβολής εμφανίζει την τάση επανάληψης στην ίδια γυναίκα, ενώ αυξάνεται μετά από ορισμένες επιπλοκές της προηγούμενης εγκυμοσύνης.

Μετά από μια αποβολή, ο κίνδυνος και άλλης αποβολής για την ίδια γυναίκα αυξάνεται κατά 54%, μετά από δύο αποβολές η πιθανότητα νέας αποβολής διπλασιάζεται, ενώ μετά από τρεις διαδοχικές αποβολές ο κίνδυνος μιας τέταρτης είναι τετραπλάσιος.

Σε περίπτωση επιπλοκών στην προηγούμενη εγκυμοσύνη, που οδήγησαν σε θνησιγένεια, πρόωρο τοκετό, καισαρική ή διαβήτη κύησης, αυξάνεται ο κίνδυνος αποβολής στην επόμενη εγκυμοσύνη.

Επίσης, γυναίκες που οι ίδιες είχαν γεννηθεί λιποβαρείς και πρόωρα, κινδυνεύουν περισσότερο να αποβάλουν χωρίς η αιτία να είναι ξεκάθαρη.

Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι, αν και υπάρχουν διαφορές από χώρα σε χώρα, η αποβολή γενικά είναι σχετικά συχνή έκβαση μιας εγκυμοσύνης και συμβαίνει στο 12-15% των περιπτώσεων έως την 20ή εβδομάδα της κύησης.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ