Γιατί συνίσταται να εντάξετε το φινόκιο στη διατροφή σας

835

Γνωστό και ως μαραθόριζα, το φινόκιο είναι ένα άγνωστο σε πολλούς λαχανικό, που ήρθε η ώρα να μπει στην κουζίνα σου. Λέξη ιταλικής προέλευσης, είναι στην ουσία η ρίζα του μάραθου. Αγαπημένο λαχανικό των Ιταλών, έχει ήπια γλυκιά γεύση που θυμίζει γλυκάνισο.

Είναι τραγανό, σούπερ αρωματικό και ταιριάζει πολύ στις σαλάτες, αλλά και σε πολλά ελληνικά πιάτα, σε ζυμαρικά, ριζότο, φαγητά κατσαρόλας, ψάρια, ενώ συνδυάζεται επίσης με ψητά κρέατα. Το φινόκιο τρώγεται και ωμό και μαγειρεμένο. Διατηρείται στο ψυγείο, αν και είναι καλύτερο να καταναλώνεται φρέσκο, ειδικά αν πρόκειται να φαγωθεί ωμό.

Στη Σικελία, μετά από κάθε γεύμα, σερβίρονται στο τραπέζι ωμές φέτες από φινόκιο που καθαρίζουν την αναπνοή και αρωματίζουν το στόμα.

Ήταν ένα από τα πιο γνωστά λαχανικά στην αρχαιότητα. Αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι το εκτιμούσαν ιδιαίτερα για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες και τη νοστιμιά του και το περιέγραφαν ως το «καλό και χρήσιμο βότανο».

Η καλύτερη εποχή για το φινόκιο είναι από το φθινόπωρο μέχρι τις αρχές της άνοιξης. Η σαρκώδη ρίζα κάτω από το μάραθο -που καταναλώνεται τόσο ωμή όσο και μαγειρεμένη- αποτελείται σε ποσοστό 95% από νερό, αλλά είναι πηγή βιταμίνης C, φυτικών ινών, φυλλικού οξέος και καλίου.

Βοηθάει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Επίσης βοηθά στην πρόληψη της αναιμίας και λειτουργεί αποτρεπτικά για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Μειώνει την αρτηριακή πίεση και αφαιρεί τις τοξίνες.

Επιπλέον, όπως προκύπτει από πολλές μελέτες, το φινόκιο χάρη στην αυξημένη περιεκτικτικότητά του στην ανηθόλη παρουσιάζει καταπραϋντική δράση στο έντερο καταπολεμώντας αποτελεσματικά τα συμπτώματα δυσπεψίας και φουσκώματος που δημιουργούνται από ερεθισμούς του γαστρεντερικού συστήματος, λόγω δύσπεπτων τροφών. Τέλος περιέχει πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες και έχει ελάχιστες θερμίδες.

Γι΄ αυτό χρησιμοποίησέ το ακόμα συχνότερα σε σαλάτες, σε μαγειρευτά λαχανικά και σε όσπρια, ιδιαίτερα όταν γνωρίζεις από πριν ότι αυτά σε φουσκώνουν. Θα δεις επίσης ότι το άρωμα και η νοστιμιά που δίνει στα φαγητά και τις σαλάτες είναι μοναδικό, γι αυτό θα πρέπει να του δώσεις μια ευκαιρία στην κουζίνα σου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ