Η συστηματική άσκηση “αντίδοτο” στην κατάθλιψη

664

Η συστηματική άσκηση μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της εμφάνισης κατάθλιψης. Ειδικότερα, φαίνεται πως ακόμη και μία ώρα την εβδομάδα μπορεί να λειτουργήσει βοηθητικά, σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό American Journal of Psychiatry.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από σχεδόν 34.000 ενήλικες, τους οποίους παρακολούθησαν για 11 χρόνια. Οι εθελοντές παρείχαν αρχικά πληροφορίες αναφορικά με τις συνήθειες σωματικής δραστηριότητας και κατά την ολοκλήρωση της μελέτης συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο αξιολόγησης των συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης.

Επιπλέον, αξιολογήθηκαν παράγοντες όπως ο δείκτης μάζας σώματος, ορισμένα κοινωνικο-οικονομικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά, η χρήση ουσιών, η ύπαρξη νοσημάτων και η κοινωνική υποστήριξη.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν πως οι εθελοντές που δεν πραγματοποιούσαν κάποιο είδος άσκησης είχαν 44% υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης, συγκριτικά με όσους ασκούνταν συστηματικά για 1-2 ώρες ανά εβδομάδα. Ωστόσο, η άσκηση δε φάνηκε να δρα προστατευτικά ενάντια στον κίνδυνο εμφάνισης αγχώδους διαταραχής.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς δείχνουν ότι ακόμη και μικρή ενασχόληση με κάποια μορφή άσκησης πιθανόν να έχει σημαντικά οφέλη για την ψυχική υγεία.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ