Τα στοματικά βακτήρια συμβάλλουν σε νοσήματα του εντέρου

796

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών έχει βρει στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ορισμένοι τύποι βακτηρίων της στοματικής κοιλότητας μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τις διαταραχές του εντέρου. Στην εργασία που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science , η ομάδα περιγράφει τον έλεγχο της επίδρασης της εισαγωγής βακτηρίων που βρέθηκαν στη στοματική κοιλότητα ανθρώπων σε μοντέλα ποντικών.

Ο Xuetao Cao από την Κινεζική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών περιγράφει το έργο που επιτελεί η ερευνητική ομάδα του και προτείνει ότι η εργασία θα μπορούσε μία μέρα να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων ειδών θεραπείας για συνήθη νοσήματα του εντέρου. Τα νοσήματα του εντέρου, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn, δεν είναι απλά ενοχλητικές καταστάσεις.

Μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή υποβάθμιση στην ποιότητα ζωής και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί ακόμη και να είναι θανατηφόρες. Για το λόγο αυτό, οι επιστήμονες αναζητούν απαντήσεις γύρω από τις αιτίες τους και τους τρόπους αντιμετώπισής τους. Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, οι ερευνητές αναφέρουν την εύρεση πιθανής συσχέτισης μεταξύ βακτηριδίων που συνήθως ζουν στο στόμα και συνήθων νοσημάτων του εντέρου.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η μελέτη τους ξεκίνησε όταν τα μέλη της ομάδας διαπίστωσαν ότι ασθενείς με ένα από τα προαναφερθέντα νοσήματα του εντέρου είχαν επίσης υψηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα στοματικών βακτηριδίων στα κόπρανα τους, υποδεικνύοντας υψηλότερα επίπεδα στο έντερό τους. Βάσει αυτής της υποψίας ότι μπορεί να υπάρχει συσχέτιση, η ομάδα πραγματοποίησε διάφορα πειράματα.

Στο πρώτο πείραμα, οι ερευνητές εισήγαγαν σάλιο από άτομα με νόσο του Crohn στο στείρο από μικρόβια έντερο πειραματοζώων/ποντικών. Κάτι τέτοιο, βρήκαν, οδήγησε σε φλεγμονή του εντέρου σε ορισμένες περιπτώσεις. Μια πιο προσεκτική ματιά αποκάλυψε ότι το βακτήρια που ευθύνεται για τη φλεγμονή ήταν το Klebsiella pneumoniae, ένα στέλεχος που απαντάται συνήθως στο ανθρώπινο στόμα, αλλά σπάνια στο έντερο.

Σε ένα άλλο πείραμα, οι ερευνητές εισήγαγαν τα βακτήρια απευθείας στο έντερο υγιών ποντικών και διαπίστωσαν ότι δεν προκάλεσαν προβλήματα. Δίνοντας στα ποντίκια ανθεκτικά σε Klebsiella αντιβιοτικά προκάλεσαν και πάλι φλεγμονή όταν εισήχθη η Klebsiella. Άλλα πειράματα με σάλιο από ασθενείς με κολίτιδα έδωσαν παρόμοια αποτελέσματα. Όπως παρατηρεί ο Cao, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρξει συσχέτιση μεταξύ των βακτηριδίων του στόματος και των διαταραχών του εντέρου – απαιτείται περισσότερη δουλειά για να αποδειχθεί εάν αυτή η σχέση είναι αιτιολογική.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ