Το στρες διαλύει το πεπτικό μας σύστημα όσο και..

655

Nέα επιστημονική μελέτη υποστηρίζει ότι το στρες μπορεί να είναι εξίσου επιζήμιο για την υγεία μας, όπως το πρόχειρο φαγητό, τουλάχιστον για τις γυναίκες

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το αυξημένο στρες οδήγησε σε αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου θηλυκών ποντικιών. Δηλαδή προκάλεσε αλλαγές στην κοινότητα των μικροοργανισμών που βρίσκονται στο έντερο. Αυτές οι αλλαγές ήταν παρόμοιες με εκείνες που παρατηρούνται ως αντίδραση του οργανισμού σε μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Στα αρσενικά ποντίκια, ωστόσο, το στρες δεν είχε καμία επίδραση στο μικροβίωμα του εντέρου τους.

Επικεφαλής της μελέτης ήταν η Laura Bridgewater του Τμήματος Μικροβιολογίας και Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Brigham Young. Εκείνη και οι συνεργάτες της, λένε ότι τα ευρήματά τους δείχνουν ότι το μικροβίωμα στο έντερο μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο σε θέματα υγείας που σχετίζονται με το άγχος.

Είναι γνωστό ότι το άγχος μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο για συναισθηματική όσο και για σωματική υγεία. Τέτοιες είναι η αγχώδης διαταραχή, η κατάθλιψη και η παχυσαρκία. Η νέα μελέτη υποδεικνύει ότι ορισμένες από αυτές τις επιπτώσεις μπορεί να οφείλονται στο πώς οι μικροοργανισμοί του εντέρου ανταποκρίνονται στο στρες.

Διατροφή, στρες και μικροβίωμα εντέρου

Οι ερευνητές εξέτασαν μια μεγάλη ομάδα αρσενικών και θηλυκών ποντικών. Τα μισά από τα θηλυκά ποντίκια και τα μισά από τα αρσενικά ποντίκια τρέφονταν με πολύ λιπαρές τροφές για 16 εβδομάδες. Τα υπόλοιπα ποντίκια τρέφονταν με μια τυπική διατροφή.

Μετά από 16 εβδομάδες, όλα τα ποντίκια υποβλήθηκαν σε τεχνητό στρες μία ή δύο φορές την ημέρα για συνολικά 18 ημέρες. Οι ερευνητές το πετύχαιναν με το να υποχρεώνουν τα ποντίκια να κολυμπούν σε κρύο νερό, να τους βρέχουν το μέρος που κοιμούνταν και με ήχους και μυρωδιές αρπακτικών.

Στην συνέχεια ανέλυαν δείγματα κοπράνων από τα ποντίκια πριν και μετά την έκθεσή τους στο στρες. Αυτό το έκαναν για να προσδιοριστεί το πώς επηρεάστηκε το μικροβίωμα του εντέρου τους από το τεχνητό στρες. Επιπλέον, μέτρησαν τα επίπεδα στρες των τρωκτικών, με βάση την προθυμία τους να περιπλανηθούν σε έναν ανοιχτό λαβύρινθο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here