Προσοχή στην υπερβολική άσκηση… Όλα με μέτρο!

761

Όλοι αντιλαμβανόμαστε τη σημασία τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής άσκησης.

Όμως, η έντονη σωματική άσκηση, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό International Journal of Sports Medicine, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στον οργανισμό!

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι οι ερευνητές στην Αυστραλία εξέτασαν δείγματα αίματος από 17 αθλητές πριν και μετά τη συμμετοχή τους σε ακραία αθλήματα αντοχής, όπως 24ωρους υπερ-μαραθώνιους, και τα σύγκριναν με δείγματα από μια ομάδα ελέγχου.

Βρήκαν ότι αυτό το είδος της προσπάθειας (υπέρ-προσπάθειας) μπορεί να προκαλέσει διαρροή του εντέρου σε κάποιους αθλητές. Τα βακτήρια του εντέρου είναι σε θέση να γλιστρήσουν στο αίμα, απελευθερώνοντας τοξίνες, με αποτέλεσμα την πρόκληση φλεγμονής.

Είναι σοκαριστικό ότι ορισμένοι δρομείς, είχαν «προφίλ αίματος» πανομοιότυπο με εκείνο των ασθενών που εισάγονται στο νοσοκομείο με δηλητηρίαση ή σηψαιμία.

Ωστόσο, τα σώματα των πιο καλά εκπαιδευμένων αθλητών «ήξεραν πώς να υπερασπιστούν τον εαυτό τους», πιθανότατα μέσω της σταδιακής προσαρμογής, με την απελευθέρωση αντιφλεγμονωδών ενώσεων στον οργανισμό για την καταπολέμηση της υπερλειτουργίας του ανοσοποιητικού.

Πάντως… καλή η άσκηση, αλλά μην το παρακάνετε! Όλα με μέτρο!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ