Η απονεύρωση νεφρού βοηθά τους υπερτασικούς ασθενείς

589

Πρόσφατη μελέτη με την ονομασία “SPYRAL HTN-OFF MED”,  η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «The Lancet» και στην οποία το «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο είχε σημαντική συμμετοχή έδειξε ότι η απονεύρωση του νεφρού μπορεί να μειώσει την υψηλή πίεση στους υπερτασικούς ασθενείς.

Τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στη Βαρκελώνη, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης, με αφορμή το 38ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο.

Για τις ανάγκες της μελέτης έλαβαν μέρος 120 ασθενείς που δεν έπαιρναν αντιυπερτασική αγωγή. Ο σκοπός αυτής της τυχαιοποιημένης τυφλής με εικονική απονεύρωση ελεγχόμενης μελέτης ήταν να εκτιμηθεί η επίδραση της νεφρικής απονεύρωσης στη μείωση της αρτηριακής πίεσης  στους ασθενείς αυτούς.

Η επεμβατική μέθοδος απονεύρωσης πραγματοποιήθηκε από έμπειρους επεμβατικούς βάσει προκαθορισμένων σχεδίων θεραπείας στο στέλεχος, τους κλάδους των νεφρικών αρτηριών και στις επικουρικές νεφρικές αρτηρίες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι «η μέθοδος λειτουργεί» και τα ευρήματα αυτά θα τροφοδοτήσουν τον σχεδιασμό της επόμενης μεγαλύτερης κλινικής μελέτης προς περαιτέρω επιβεβαίωση της αποτελεσματικότητας της απονεύρωσης στη μείωση της υψηλής πίεσης.

Όπως είπαν, τέτοιες μελέτες σαν την SPYRAL HTN-OFF MED ενισχύουν τη γνώση των ειδικών αναφορικά με την πολύπλοκη σχέση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος του νεφρού με τους μηχανισμούς ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ