Ανακαλύφθηκε νέο αυτοαντιγόνο σε επιθετική μορφή νεφρικής νόσου

600

Νέα έρευνα αποκαλύπτει την παρουσία άφθονης ποσότητας μιας ορισμένης πρωτεΐνης στους νεφρούς των ασθενών με ινιδιακή σπειραματονεφρίτιδα (FGN). Στην FGN, μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης παγιδεύονται στα εκατομμύρια των σπειραμάτων που περιέχουν οι νεφροί. Τα ευρήματα, τα οποία εμφανίζονται σε δύο διαφορετικές μελέτες στην επίσημη έκδοση της Αμερικανικής Εταιρείας Νεφρολογίας ( JASN ), υποδηλώνουν ότι η προσδιορισθείσα πρωτεΐνη μπορεί να είναι ένας δυνητικός διαγνωστικός και θεραπευτικός στόχος για την FGN.

Η FGN είναι μια επιθετική νόσος των νεφρών, και σχεδόν το ήμισυ των ασθενών εξαρτώνται από αιμοκάθαρση εντός μερικών ετών από τη διάγνωση. Δεν υπάρχουν ειδικοί κλινικοί δείκτες της FGN οι οποίοι να έχουν προσδιοριστεί για να βοηθούν στη διάγνωση της FGN. Οι τρέχουσες εξετάσεις περιλαμβάνουν χρονοβόρα ανάλυση με οπτικό μικροσκόπιο, ανοσοφθορισμό και εξέταση με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο. Μόλις τεθεί η διάγνωση, οι περισσότεροι ασθενείς λαμβάνουν μη ειδική ανοσοκατασταλτική θεραπεία, η οποία δεν είναι συχνά αποτελεσματική και μπορεί να συνδέεται με ανεπιθύμητες δράσεις.

Δουλεύοντας ανεξάρτητα ερευνητικές ομάδες από την Κλινική Mayo στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, και το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, στο Σιάτλ, ανέλυσαν την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη των σπειραμάτων σε δείγματα βιοψίας ασθενών. Και οι δύο ομάδες ανίχνευσαν την πρωτεΐνη Β9 θερμικού σοκ – μέλος της οικογένειας DnaJ (DNAJB9) – σε αφθονία στα σπειράματα ασθενών με FGN, αλλά όχι σε σπειράματα από υγιή άτομα. Συσσωρεύσεις αντισωμάτων βρέθηκαν επίσης μαζί με την DNAJB9 σε σπειράματα από ασθενείς με FGN, γεγονός που υποδηλώνει ότι DNAJB9 και αντισώματα που πιθανόν κατευθύνονται έναντι της πρωτεΐνης συνεισφέρουν σε εναποθέσεις εντός των σπειραμάτων, που είναι ένα χαρακτηριστικό εύρημα της FGN. Ως εκ τούτου, η DNAJB9 μπορεί να είναι ένα αυτοαντιγόνο -στόχος μίας αυτοάνοσης απόκρισης.

«Τώρα που γνωρίζουμε ότι οι μεγάλες ποσότητες αυτής της πρωτεΐνης εναποτίθενται στους νεφρούς των ασθενών με FGN, μελλοντικές θεραπείες που μειώνουν το ρυθμό της εναπόθεσης αυτής της πρωτεΐνης στο νεφρό ή / και διαλύουν τις εναποθέσεις στον νεφρό μπορεί να αποδειχθούν ότι είναι αποτελεσματικές στη θεραπεία αυτής της νόσου», δήλωσε ο Samih Nasr, MD, συν-κύριος συγγραφέας της μελέτης από την κλινική Mayo. «Η ανακάλυψη της DNAJB9 ως δυνητικού αυτοαντιγόνου στην FGN ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη νέων διαγνωστικών και θεραπευτικών μέσων που θα μπορούσαν  να βοηθήσουν στη φροντίδα των ασθενών με αυτή τη νόσο», δήλωσε η Kelly Smith, MD PhD, κύριος συγγραφέας της μελέτης του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ