Η γυμναστική είναι απαραίτητη για την προστασία από τον καρκίνο του μαστού

684

Το να είναι μία γυναίκα αδύνατη, δεν είναι αρκετό για να προστατευθεί από τον καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με νέα μελέτη και η φυσική δραστηριότητα έχει ζωτική σημασία για όλες τις γυναίκες, ανεξαρτήτως από το αν είναι αδύνατες ή παχύσαρκες.

 

Και δεν χρειάζεται μία γυναίκα να γραφτεί στο γυμναστήριο για να ωφεληθεί. Ακόμα και οι καθημερινές δραστηριότητες, όπως το να μεταφέρει μια γυναίκα τις βαριές σακούλες του σούπερ μάρκετ στο σπίτι ή να παίξει δραστήρια παιχνίδια με τα παιδιά της, μπορούν να την προστατεύσουν.

Η σχετική μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Καρολίνσκα, στη Στοκχόλμη, οι οποίοι επιστράτευσαν περισσότερες από 19.000 εθελόντριες, μέσης ηλικίας 56 ετών, και τις παρακολούθησαν επί 13 χρόνια, αναφέρουν Τα Νέα

Περίπου 900 από αυτές διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού στη διάρκεια της μελέτης. Όπως έδειξε η ανάλυση των διαθέσιμων στοιχείων, οι πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου σχετίζονταν ξεκάθαρα με το πόσο δραστήριες ήταν οι γυναίκες.

Στην πραγματικότητα, όσες είχαν την λιγότερη φυσική δραστηριότητα απ’ όλες είχαν κατά 40% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με εκείνες που είχαν την περισσότερη, ανεξάρτητα από το σωματικό βάρος τους.

Η νέα μελέτη παρουσιάσθηκε στο Διεθνές Συνέδριο Παχυσαρκίας (ICO), που διεξάγεται στην Κουάλα Λουμπούρ. Η μελέτη δεν αναζήτησε τις αιτίες πίσω από τη συσχέτιση καρκίνου του μαστού και καθιστικής ζωής, αλλά στις πιθανές εξηγήσεις συμπεριλαμβάνονται το ότι η γυμναστική μειώνει τα επίπεδα των οιστρογόνων και παραμέτρων του ανοσοποιητικού συστήματος που σχετίζονται με τον καρκίνο.

Τα νέα ευρήματα, ωστόσο, δεν σημαίνουν πως η παχυσαρκία δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του μαστού και ότι είναι λάθος η επικρατούσα άποψη που πρεσβεύει ότι είναι.

Αντιθέτως, σημαίνουν ότι οι αδύνατες γυναίκες μπορούν να μειώσουν ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο εκδήλωσης του συγκεκριμένου καρκίνου, εάν φροντίσουν να διάγουν έναν δραστήριο τρόπο ζωής, τόνισαν οι ερευνητές.
Εξάλλου η νέα μελέτη επιβεβαίωσε πως η παχυσαρκία από μόνη της είναι παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του μαστού.

Στην πραγματικότητα, η παχυσαρκία αύξανε τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά 58%, ενώ οι υπέρβαρες γυναίκες είχαν 20% περισσότερες πιθανότητες καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με όσες είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Ωστόσο, τον μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού διέτρεχαν οι εθελόντριες που ταυτοχρόνως ήταν παχύσαρκες και δεν γυμνάζονταν: σε αυτές, ο κίνδυνος ήταν διπλάσιος απ’ ό,τι για τις αδύνατες και γυμνασμένες.
Υπολογίζεται ότι κάθε γυναίκα στη χώρα μας έχει μία στις 11 πιθανότητες να εκδηλώσει καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη ζωή της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ