Η υπογονιμότητα στις γυναίκες συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου

710

Οι γυναίκες με ιστορικό υπογονιμότητας έχουν 10% αυξημένο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με εκείνες που δεν έχουν ιστορικό στειρότητας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Perelman του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. Η μελέτη, η οποία εξέτασε τη σχέση μεταξύ της υπογονιμότητας και της θνησιμότητας καθώς και ειδικές αιτίες θανάτου, επίσης έδειξε ότι οι γυναίκες με ιστορικό υπογονιμότητας έχουν έναν 20% αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας σχετιζόμενο με καρκίνο. Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν αυτή την εβδομάδα στο ετήσιο επιστημονικό συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής στο Σαν Αντόνιο του Τέξας.

«Ενώ συσχετισμοί μεταξύ της υπογονιμότητας και της γενικής υγείας έχουν σημειωθεί στον ανδρικό πληθυσμό, μέχρι σήμερα, η σχέση μεταξύ της γονιμότητας μιας γυναίκας και της γενικής υγείας της, δεν έχει εξετασθεί» είπε η επικεφαλής συγγραφέας Natalie Stentz, MD, από το τμήμα Αναπαραγωγικής Ενδοκρινολογίας και Υπογονιμότητα της Ιατρικής Σχολής Perelman του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. «Αν και δεν μπορούμε ακόμα να εξηγήσουμε τη σχέση μεταξύ της υπογονιμότητας και της θνησιμότητας, είναι πιθανό ότι αυτή η κατάσταση να αποτελεί πρώιμη ένδειξη είτε ενδοκρινικών ή φλεγμονωδών διαταραχών που με την πάροδο του χρόνου, οδηγούν – μακροπρόθεσμα -σε προβλήματα υγείας όπως κακοήθεια ή διαβήτη.»

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 78.214 γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη PLCO. Οι συμμετέχουσες στη μελέτη εντάχθηκαν μεταξύ 1992 και 2001, και παρακολουθήθηκαν  για 13 έτη, ή μέχρι την απόσυρση από τη μελέτη ή θάνατο. Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα που συλλέχθηκαν στην εν λόγω μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση της αυτο-αναφερόμενης στειρότητας (αδυναμία σύλληψης για ένα χρόνο ή περισσότερο) σε όλες τις αιτίες θνησιμότητας.

Υπογονιμότητα αναφέρθηκε στο 14,5% του πληθυσμού της μελέτης. Με την ολοκλήρωση της παρακολούθησης, οι υπογόνιμες γυναίκες είχαν 10% περισσότερες πιθανότητες να αποβιώσουν σε σύγκριση με τις λοιπές γυναίκες.Οι συγγραφείς παρατήρησαν ότι, ενώ οι ασθενείς με στειρότητα είχαν 44% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο του μαστού, η στειρότητα δεν συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών ή θανάτου από καρκίνο των ωοθηκών ή του ενδομητρίου. Επιπλέον, τα άτομα με υπογονιμότητα είχαν 70% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από διαβήτη.

«Τα αποτελέσματα εγείρουν σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της υπογονιμότητας και αν είναι η ίδια στειρότητα ή μια υποκείμενη νόσος που προδιαθέτει ένα άτομο με στειρότητα για αυξημένο κίνδυνο», δήλωσε η Stentz.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ