Καθαρό στόμα… με το μάσημα μιας τσίχλας! Απομακρύνει τόσα βακτήρια όσα και το οδοντικό νήμα!

677

Αν σας ρωτούσαν τι προτιμάτε, να μασάτε τσίχλα ή να περάσετε με οδοντικό νήμα τα δόντια σας, τι θα απαντούσατε;

Σίγουρη η απάντηση είναι εύκολη!

Τελικά η τσίχλες δεν είναι και τόσο κακή συνήθεια! Τουλάχιστον με βάση τα όσα ισχυρίζεται νέα μελέτη, το μάσημα τσίχλας είναι σχεδόν εξίσου αποτελεσματικό για τον καθαρισμό του στόματος, όσο και η χρήση οδοντικού νήματος.

Συγκεκριμένα, σε μια μελέτη που δημοσιεύεται στο PLoS ONE, οι επιστήμονες λένε ότι το μάσημα τσίχλας βοηθάει στην απομάκρυνση περίπου τόσων βακτηρίων από το στόμα, όσων και το οδοντικό νήμα.

Στο πείραμα, είχε ζητηθεί από πέντε άτομα να μασάνε τσίχλα για διαφορετικές χρονικές περιόδους, και στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέλυσαν τις μασημένες τσίχλα. Βρήκαν ότι η κάθε τσίχλα απορρόφησε περίπου 10 εκατομμύρια βακτήρια, σχεδόν όσο απομακρύνει και το νήμα.

Τα βακτήρια που μεγαλώνουν στο στόμα μας μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες του στόματος, αν δεν ακολουθηθεί μια σωστή υγιεινή. Οι επιστήμονες λένε ότι το μάσημα τσίχλας μαζεύει βακτηρίδια από διαφορετικά σημεία και βοηθά στην απομάκρυνση τους από το στόμα, μειώνοντας τις πιθανότητες να προσβληθούμε από αυτές τις ασθένειες.

Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα και να το αντικαταστήσουμε από τσίχλες. Περισσότερο, η έρευνα προσπαθεί να “αποποινικοποιήσει” το μάσημα της τσίχλας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ