Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τις φυτικές ίνες στη διατροφή σου

552
grits with apples, bananas, raisins,

Παρακάτω έχεις τη δυνατότητα να μάθεις όσα χρειάζεσαι για τις φυτικές ίνες. Βάζοντας τις φυτικές ίνες στη διατροφή σου εξασφαλίζεις απαραίτητα στοιχεία για τον οργανισμό σου, αλλά και πολλά άλλα.

 

Τι είναι οι φυτικές ίνες;  

 

Οι φυτικές είναι συστατικά φυτικών τροφών που δεν διασπώνται κατά την πέψη λόγω της απουσίας κατάλληλων ενζύμων από τον οργανισμό μας. Δεν αποτελούν θρεπτικά συστατικά, όμως ακριβώς το γεγονός ότι δεν μπορούν να πεφθούν  ή να απορροφηθούν στο λεπτό έντερο και περνούν ανέπαφες στο παχύ έντερο τις καθιστά πολύτιμες για την υγεία.     

 

Οι φυτικές ίνες χωρίζονται σε υδατοδιαλυτές και μη διαλυτές ίνες. Και οι δύο μορφές είναι απαραίτητες για τη διατροφή. Οι υδατοδιαλυτές ίνες βρίσκονται στα σιτηρά και στα πίτουρα. Δίνουν όγκο στην τροφή και τη βοηθούν να περάσει γρήγορα από το έντερο, συμβάλλοντας στην αποφυγή της δυσκοιλιότητας.

Οι μη διαλυτές ίνες περιέχονται σε συγκεκριμένα φρούτα, στα όσπρια, τον αρακά, σε λαχανικά και στη βρώμη. Υποστηρίζεται ότι οι μη διαλυτές ίνες συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης στο αίμα, καθώς και του κινδύνου για καρδιακό επεισόδιο, όταν η κατανάλωσή τους γίνεται στο πλαίσιο ισορροπημένης διατροφής.

 

Γιατί είναι ωφέλιμες;

 

– Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και συμβάλλουν στη διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος.

– Σύμφωνα με έρευνες, τα άτομα που συμπεριλαμβάνουν φυτικές ίνες στη διατροφή τους χάνουν περισσότερο βάρος σε σχέση με όσους δεν το κάνουν. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή οι τροφές με φυτικές ίνες απαιτούν περισσότερο χρόνο να καταναλωθούν, κι αυτό δίνει χρόνο στον οργανισμό να λάβει το μήνυμα ότι χόρτασε. Γενικά, τα άτομα που καταναλώνουν φυτικές ίνες σε καθημερινή βάση τείνουν να αποφεύγουν τις υπερβολές κατά το γεύμα και δεν έχουν ξαφνικές τάσεις για τσιμπολόγημα.

– Οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών στο αίμα κι έχουν όγκο που σε χορταίνει.

– Φαίνεται ακόμη ότι επηρεάζουν τα επίπεδα των λιπιδίων και της χοληστερόλης του αίματος, διατηρώντας τα χαμηλά και προκαλώντας μείωση της LDL χοληστερόλης.

– Τέλος, ρυθμίζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Από πού τις αντλούμε;    

 

Τις διαλυτές φυτικές ίνες τις αντλούμε από στα σιτηρά (κριθάρι, βρώμη), τα φρούτα φρέσκα ή αποξηραμένα (ιδιαίτερα το μήλο με τη φλούδα του, τα αχλάδια, οι φράουλες, τα ακτινίδια και τα σύκα), τα λαχανικά και τα όσπρια (ξερά φασόλια, φακές κλπ).

Τις αδιάλυτες φυτικές ίνες τις αντλούμε από το ψωμί και τα δημητριακά ολικής άλεσης αλλά και το μαύρο ρύζι. Τα δημητριακά πρωινού τύπου Weetabix είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φυτικές ίνες.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ