Πως μπορείς να μολυνθείς από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, χωρίς ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή!

679

Περισσότερα από ένα στα δέκα κορίτσια που δεν έχουν ολοκληρωμένες σεξουαλικές επαφές, είναι μολυσμένα με τουλάχιστον ένα στέλεχος του ιού HPV, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει κονδυλώματα ή και καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, σύμφωνα με επιστημoνική μελέτη.

Επιστήμονες από το Νοσοκομείο Παίδων του Σινσινάτι εξέτασαν 259 κορίτσια και νεαρές γυναίκες, ηλικίας 13 έως 21 ετών, που είχαν απευθυνθεί στο νοσοκομείο για να κάνουν το εμβόλιο εναντίον των ιών HPV.

Όπως διαπίστωσαν, το 11,6% των εφήβων και των νεαρών γυναικών οι οποίες δεν είχαν ολοκληρωμένες σεξουαλικές επαφές, έφεραν τουλάχιστον ένα στέλεχος του ιού, ενώ κάποιες ήταν μολυσμένες με περισσότερα.

Πολλοί ιοί των ανθρωπίνων θηλωμάτων, όπως είναι η επιστημονική ονομασία των HPV, είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενοι και συνήθως περνούν από τον ένα άνθρωπο στον άλλο μέσω την κολπικής, πρωκτικής ή στοματικής ερωτικής επαφής.

Ωστόσο, οι ερευνητές λένε ότι μπορούν να μεταδοθούν και δίχως διείσδυση του πέους, με το «τρίψιμο» των γεννητικών οργάνων ή με την απλή επαφή του χεριού ή του στόματος με τα γεννητικά όργανα – και εικάζουν ότι κάπως έτσι μολύνθηκαν οι εθελόντριες της μελέτης τους.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου (NCI) των ΗΠΑ, από τα 150 και πλέον στελέχη του HPV,τα 40 μεταδίδονται με την κολπική, πρωκτική ή στοματική σεξουαλική επαφή.

Τα περισσότερα από αυτά προκαλούν παροδικές λοιμώξεις, που δεν τις αντιλαμβανόμαστε καν. Ορισμένα, όμως, προκαλούν κονδυλώματα και κάποια άλλα προκαλούν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Στην πραγματικότητα, το 90% των κονδυλωμάτων προκαλούνται από τα στελέχη 6 και 11 των ιών HPV, ενώ το περίπου 75% των κρουσμάτων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας προκαλούνται από τα στελέχη 16 και 18.

Τα νέα ευρήματα υποστηρίζουν την σύσταση για εμβολιασμό όλων των κοριτσιών, κατά προτίμηση στις ηλικίες 11-12 ετών που λογικά δεν έχουν αρχίσει την ερωτική τους ζωή, εναντίον των ιών HPV.

Υπάρχουν δύο εμβόλια για τους HPV τα οποία είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού (και) της χώρας μας, και καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα εμβόλια αυτά προσφάτως έλαβαν διεθνή έγκριση για να γίνονται και στα νεαρά αγόρια.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Archives of Pediatric & Adolescent Medicine».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ