Ταλαιπωρημένα μάτια από τον υπολογιστή; Αντιμετώπισε το!

748

Η δουλειά στον υπολογιστή, το σερφάρισμα στο internet και οι ατελείωτες ώρες μπροστά στο Facebook και το Youtube είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας είτε με την οθόνη του υπολογιστή είτε με τα smartphones και τα tablets.

Πώς μπορούμε να προστατέψουμε τον εαυτό μας όμως και ειδικά τα μάτια μας που συνηθίζουν να είναι κόκκινα και ταλαιπωρημένα εξαιτίας της πολύωρης απασχόλησης μας με τον υπολογιστή;

Προσαρμόστε το ύψος της οθόνης

Τα μικρά πράγματα μπορούν να κάνουν τη διαφορά.  Το ψηλότερο μέρος της οθόνης θα πρέπει να βρίσκεται στο ύψος των ματιών σας, ενώ παράλληλα, η απόσταση από την οθόνη θα πρέπει να είναι ίση περίπου με το μήκος των χεριών σας. Επίσης, σημαντικό είναι να κρατήσετε την οθόνη εντελώς κατακόρυφη, και όχι σε κλίση, και να ρυθμίσετε την καρέκλα σας στο σωστό ύψος.

Συχνά διαλείμματα

Κάποιοι κάνουν μόνο δυο διαλείμματα των 15 λεπτών μέσα στο ωράριο τους. Όμως, όταν η δουλειά απαιτεί να βρίσκεστε πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή, τότε είναι σημαντικό να κάνετε τακτικά διαλείμματα. Τουλάχιστον στην αρχή, δοκιμάστε να ακολουθήσετε κατά γράμμα τον «χρυσό» κανόνα 20-20-20. Με άλλα λόγια, κάθε 20 λεπτά κοιτάξτε για 20 δευτερόλεπτα μακριά από την οθόνη του υπολογιστή σε απόσταση μεγαλύτερη των 20 ποδιών (περίπου 6 μέτρα). Αργότερα, σηκωθείτε από τον υπολογιστή, μετακινηθείτε και τεντώστε τα χέρια, τα πόδια, την πλάτη και τους ώμους σας για να μειώσετε την ένταση και την κούραση των μυών.

Χαμηλώστε τα φώτα

Η καταπόνηση των ματιών συχνά προκαλείται από το υπερβολικά έντονο φως, είτε αυτό προέρχεται από το παράθυρο, είτε από τη λάμπα του γραφείου. Κλείστε τις κουρτίνες στα παράθυρα και μειώσετε τον εσωτερικό φωτισμό, βάζοντας λάμπες χαμηλότερης έντασης. Παράλληλα, εάν είναι δυνατόν τοποθετήστε την οθόνη του υπολογιστή με τέτοιο τρόπο, ώστε τα παράθυρα να βρίσκονται στο πλάι, αντί για μπροστά ή πίσω.

Μασάζ ματιών

Δημιουργήστε θερμότητα στα χέρια, τρίβοντας τις παλάμες σας και εν συνεχεία, τοποθετήστε τα πάνω στα βλέφαρά σας. Κάντε μασάζ για λίγα λεπτά και έτσι θα τα ξεκουράσετε. Εναλλακτικά, ανοιγοκλείστε τα 10 φορές κάθε 20 λεπτά, ώστε να υγρανθούν και να αποφευχθεί η ξηρότητα και οι ερεθισμοί. Βέβαια, ιδανικό θα είναι να ρίχνετε μερικά τεχνητά δάκρυα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αλλάξτε τις ρυθμίσεις της οθόνης

Η προσαρμογή των ρυθμίσεων σίγουρα θα μειώσει την καταπόνηση των ματιών και την κούραση. Πρώτα από όλα, ρυθμίστε τη φωτεινότητα της οθόνης, ώστε να είναι περίπου η ίδια με τη φωτεινότητα του χώρου εργασίας σας. Η εικόνα της δεν πρέπει να φαίνεται ούτε θαμπή και γκρίζα, ούτε πολύ σκοτεινή. Επιπλέον, ειδικά κατά την ανάγνωση ή το γράψιμο στο word, είναι σημαντικό να ρυθμίζετε τα γράμματα σε μεγάλη γραμματοσειρά και να προτιμάτε τα μαύρα γράμματα σε λευκό φόντο.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ