Πολυβιταμίνες: απαραίτητες για την υγεία μας ή… διαφημιστικό τρικ;

677

Πολλά άτομα κάνουν χρήση πολυβιταμινούχων σκευασμάτων τις περισσότερες φορές χωρίς να συμβουλεύονται τον προσωπικό τους ιατρό.

Η χρήση τους είναι αρκετά εξαπλωμένη στο κοινό χωρίς να υπάρχει επίγνωση της πιθανής ευεργετικής ή ακόμη και βλαπτικής επίδρασης τους στον ανθρώπινο οργανισμό. Μάλιστα, οι περισσότεροι αγοράζουν τα σκευάσματα από το φαρμακείο γιατί πιστεύουν ότι παρέχουν ενέργεια. Η αγορά και η χρήση τους πείθουν τους περισσότερους για τις ευεργετικές συνέπειες των συμπληρωμάτων διατροφής προτρέποντας και τον περίγυρο να ακολουθήσει την προσθήκη τους στο καθημερινό διαιτολόγιο. Έχουν όντως όμως θέση στη ζωή μας ή πρόκειται για ακόμη ένα Placebo ανθρώπινης έμπνευσης;

Η απάντηση είναι σαφής. Σύμφωνα με το Harvard School of Public Health, τα πολυβιταμινούχα σκευάσματα έχουν πραγματικά ευεργετική θέση στο καθημερινό μας διαιτολόγιο για διάφορους λόγους.

– Συμπληρώνουν κενά που προκύπτουν από τη καθημερινή διατροφή στην επαρκή λήψη όλων των απαραίτητων βιταμινών του οργανισμού.

– Το φολικό οξύ που εμπεριέχεται στα πολυβιταμινούχα σκευάσματα μειώνει τον κίνδυνο για πιθανές ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα στο νεογνό εάν η έγκυος το λαμβάνει πριν την εγκυμοσύνη.

– Το φολικό οξύ μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, καρκίνου παχέος εντέρου και καρκίνου μαστού.

– Η λήψη της βιταμίνης D η οποία ανευρίσκεται στα σκευάσματα προστατεύει από τον καρκίνο παχέος εντέρου άλλους καρκίνους και χρόνια νοσήματα. Να μην ξεχνάμε και την προστατευτική της δράση επί των οστών διακόπτοντας την πορεία προς την οστεοπόρωση ειδικά σε ενήλικες μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

– Η βιταμίνη Ε αποτελεί ασπίδα έναντι καρδιαγγειακών νοσημάτων, προοδευτικής απώλειας της όρασης, και νευρολογικών νοσημάτων όπως το Αλτζχάιμερ και η νόσος Πάρκινσον.

– Η βιταμίνη Κ βοηθά στην παραγωγή σημαντικών πρωτεϊνών που εμπλέκονται σε διαδικασίες πήξης του αίματος ώστε να μην γίνεται μεγάλη απώλεια αίματος όταν ανοίγει μια πληγή. Νεότερες μελέτες έδειξαν πως όσο πιο ψηλά είναι τα επίπεδα της κυκλοφορούσας βιταμίνης στο αίμα τόσο πιο ανθεκτικά είναι και τα οστά γιατί συνεισφέρει στο σχηματισμό τους.

– Η Βιταμίνη Α συμμετέχει στην παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων (σημαντικών κυττάρων της άμυνας του οργανισμού) καθώς επίσης ασκεί ευεργετική δράση στα αγγεία στους οφθαλμούς και στα οστά. Η αντικαρκινική της δράση είναι δεδομένη.

– Η βιταμίνη C παρέχει αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό, ενισχύει το ανοσοποιητικό και προστατεύει τα αγγεία του σώματος.

– Οι βιταμίνες Β6 και Β12 αποδεδειγμένα μειώνουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και καρδιαγγειακών συμβάντων  ελαττώνοντας τα επίπεδα ομοκυστεϊνης στο αίμα και παρέχουν προστασία στο ενδοθήλιο των αγγείων.

Αυτές και άλλες πολλές είναι οι ευεργετικές δράσεις των πολυβιταμινών στην καθημερινότητά μας. Σίγουρα όμως «παν μέτρο άριστον» όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Ποτέ δεν πρέπει να κάνουμε υπερκατανάλωση σε οτιδήποτε ακόμη και αν αποδεδειγμένα έχει θετικές συνέπειες στον ανθρώπινο οργανισμό. Πάντα συμβουλευόμαστε τον προσωπικό μας ιατρό γιατί ο οργανισμός δουλεύει σε ισορροπίες και για αυτό καμία ουσία δεν είναι εύλογο να χρησιμοποιείται πέραν του δέοντος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ