Λαζάνια με κιμά στο φούρνο

552

Η ανακοίνωση και μόνο “αύριο λέω να κάνω λαζάνια” προκαλεί στο σπίτι πανηγυρισμούς και μία ατελείωτη αδημονία να ξημερώσει η επόμενη μέρα. Μα πόσο τέλειο φαγητό και τι καταπληκτική επινόηση οι επαναλαμβανόμενες στρώσεις ζυμαρικών με ζουμερή, μελωμένη σάλτσα κιμά, βουτυρένια μπεσαμέλ και λιωμένα τυριά!

Ένα αγαπημένο πιάτο που φέρνει χαρά και ενθουσιασμό στην οικογένεια και στους φίλους. Κλασική συνταγή αλλά και μία παραλλαγή για τους ανυπόμονους που το θέλουν εδώ και τώρα…

Τι θα χρειαστούμε…
Για ταψάκι 25Χ40

18-24 φύλλα λαζάνια για 3 ή 4 στρώσεις αντίστοιχα
250 γρ. κεφαλογραβιέρα, κεφαλοτύρι ή άλλο τυρί τριμμένο της προτίμησής σας

Για τον κιμά
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
3 κ. σούπας ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φλ. σάλτσα ντομάτας ή κονκασέ
Αλάτι και πιπέρι και 1 κ. γλυκού ζάχαρη
Για τη μπεσαμέλ
150 γρ. βούτυρο
150 γρ. αλεύρι
1,5 λίτρο γάλα
1 κρόκο αυγού
Αλάτι, πιπέρι
1/2 κ. γλυκού κανέλα
Πώς θα τα φτιάξουμε…
Για τον κιμά

Ζεσταίνουμε μία κατσαρόλα και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το γυρνάμε λίγο μέχρι να γυαλίσει, ένα λεπτό περίπου.

Βάζουμε τον κιμά στην κατσαρόλα και τον σπάμε με την κουτάλα, όση ώρα τον καβουρντίζουμε έτσι ώστε να μην έχει μεγάλα κομμάτια και να είναι σπυρωτός. Μόλις καβουρντιστεί ο κιμάς, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.

Προσθέτουμε τη σάλτσα και 2 ποτήρια νερό. Σιγοβράζουμε μέχρι να πιει όλο το ζουμί ο κιμάς και τον κατεβάζουμε. Πριν όμως τελειώσει το ζουμάκι, φροντίζουμε να ρίξουμε λίγο στο ταψί έτσι ώστε να καλύψουμε τον πάτο. Αυτή η υγρασία θα βοηθήσει τα λαζάνια της κάτω στρώσης να ψηθούν σωστά.

Για τη μπεσαμέλ

Σ΄ένα κατσαρολάκι ή σε μία γαλατιέρα ζεσταίνουμε το γάλα. Σε μια άλλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο. Ρίχνουμε το αλεύρι κι ανακατεύουμε συνεχώς σε μέτρια φωτιά γύρω στα 5 λεπτά. Ρίχνουμε λίγο λίγο το ζεστό γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να τελειώσει όλο το γάλα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και κανέλα. Το κατεβάζουμε από την εστία και ρίχνουμε τους κρόκους. Ανακατεύουμε καλά.

Συναρμολόγηση

Όπως είπαμε και πριν, ρίχνουμε λίγο από το ζουμάκι του κιμά στο ταψί έτσι ώστε να καλυφθεί ο πάτος. Από πάνω στρώνουμε τα λαζάνια. Ανάλογα με το πόσες στρώσεις θέλουμε να κάνουμε στο φαγητό 3 ή 4, χωρίζουμε τον κιμά και τη μπεσαμέλ. Απλώνουμε πάνω από τα λαζάνια την ποσότητα κιμά που αναλογεί δηλαδή το 1/3 ή το 1/4 και σκεπάζουμε με την αντίστοιχη ποσότητα της μπεσαμέλ.

Στην περίπτωση της μπεσαμέλ βέβαια, καλά είναι να κρατήσουμε λίγο παραπάνω για την επάνω στρώση που θα καλύψει το φαγητό. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και επαναλαμβάνουμε τα ίδια βήματα μέχρι να ολοκληρωθούν οι στρώσεις.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 C στις αντιστάσεις μέχρι να ροδοκοκκινήσει η μπεσαμέλ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ