2 φυτικές ουσίες που θα απογειώσουν τον οργανισμό σου!

567

Η φύση κρύβει πολλά μυστικά για την υγεία. Ωστόσο, η προσέγγιση της δυτικής ιατρικής είναι η συνταγογράφηση φαρμάκων για την αντιμετώπιση των ασθενειών, ιδιαίτερα των χρόνιων. Τα βαθύτερα αίτια της ασθένειας – που μπορεί να περιλαμβάνουν τον τρόπο ζωής, γενετικά θέματα, λοιμώξεις και περιβαλλοντικές τοξίνες – συχνά παραβλέπονται.

Διαχρονικά, βότανα και συμπληρώματα έχουν αποδειχθεί ότι μπορούν να επικουρήσουν στην ίαση και την πρόληψη ασθενειών.

Συγκεκριμένα, δυο ενώσεις φυτικής προέλευσης αξίζει να αναφερθούν για τις τεράστιες δυνατότητες που έχουν

1. Βερβερίνη

Η βερβερίνη είναι μια αλκαλοειδές χημική ουσία που βρίσκεται στα σταφύλια του Όρεγκον και τα φυτά βερβεριτζιά. Ήδη χρησιμοποιείται στην Ινδία και την Κίνα ως θεραπεία για μια ποικιλία ασθενειών. Η βερβερίνη μπορεί να λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο με ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως η μετφορμίνη και τα οφέλη της μπορεί να περιλαμβάνουν:

– Διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων σακχάρου στο αίμα
– Διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης
– Μείωση φλεγμονών
– Αντιοξειδωτικές ιδιότητες
– Αντιμικροβιακή δράση

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια μελέτη ασθενών που δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν να λάβουν στατίνες, η δράση της βερβερίνης συγκρίθηκε με την φαρμακευτική αγωγή μείωσης της χοληστερίνης.

Στα 228 άτομα που μελετήθηκαν, η βερβερίνη μείωσε την LDL χοληστερόλη κατά 31%, περισσότερο από αυτό που παρατηρείται με την φαρμακευτική ουσία ezetimibe. Χρησιμοποιώντας τις δύο ενώσεις μαζί, τα αποτελέσματα εκτινάχθηκαν, μειώνοντας την LDL χοληστερόλη κατά ένα εντυπωσιακό 37%.

Σε ένα άρθρο όπου εξετάζονται οι επιπτώσεις της βερβερίνης για τον διαβήτη τύπου 2, καταγράφονται θετικά η μείωση του σακχάρου στο αίμα, η έκκριση ινσουλίνης και των λιπιδίων στο αίμα. Σε μια άλλη μελέτη των δράσεων του βερβερίνης στα λιπίδια του αίματος, η ένωση αποδείχθηκε ικανή να μειώσει την LDL (κακή χοληστερόλη) και να αυξήσει την καλή χοληστερόλη HDL.

Τέλος, η βερβερίνη μελετήθηκε σε 156 ασθενείς με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια που οφείλονταν σε αδυναμία του καρδιακού μυ, μια πολύ σοβαρή διαταραχή. Οι ασθενείς που έλαβαν βερβερίνη παρουσίασαν ενδυνάμωση της καρδιάς, ενώ σε διάρκεια 2 χρόνων παρατηρήθηκε μειωμένο ποσοστό θνησιμότητας. Όχι και άσχημα για ένα βότανο!

2. Περγαμόντο

Το περγαμόντο είναι ένα φυτό που μοιάζει με το λεμόνι και φύεται στην Μεσόγειο. Συνήθεις χρήσεις του περγαμόντου είναι ως έλαιο, ως γεύση σε τσάι ή άρωμα. Το ίδιο το φρούτο περιέχει ένα μοναδικό συνδυασμό φλαβονοειδών χημικών ουσιών, όπως η ναριγκίνη, και άλλες ενώσεις που μπλοκάρουν το ίδιο ένζυμο που μπλοκάρουν και τα φάρμακα που περιέχουν στατίνη. Όπως η βερβερίνη, το περγαμόντο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το σάκχαρο του αίματος και των λιπιδίων στο αίμα, μειώνει τις φλεγμονές, βελτιώνει τη δραστηριότητα των αιμοφόρων αγγείων, και ενεργοποιεί το σύστημα ΑΜΡΚ.

Σε μια πρόσφατη μελέτη σε 77 ασθενείς με υψηλή χοληστερόλη, τα υποκείμενα υποβλήθηκαν σε θεραπεία με φάρμακο στατίνης, μόνο του ή σε συνδυασμό με περγαμόντο. Η θεραπεία με συνδυασμό στατίνης και περγαμόντου είχε ως αποτέλεσμα χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης LDL και υψηλότερα επίπεδα HDL χοληστερόλης.

Επιπλέον, η φθορά στα αιμοφόρα αγγεία από την οξείδωση ήταν η χαμηλότερη. Σε άλλες μελέτες, έχουν καταγραφεί οι ευεργετικές επιδράσεις του περγαμόντου στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και στο σωματικό βάρος.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ