Ασύμμετρα στήθη: Ένα θέμα που αφορά περίπου το 50% των γυναικών

721

Μια από τις πιο κοινές ανησυχίες μεταξύ γυναικών είναι το στήθος!

Εκτός από το μέγεθος, πάρα πολλές γυναίκες απασχολεί η ασυμμετρία. Ασυμμετρία του στήθους, είναι όταν τα στήθη μιας γυναίκας είναι διαφορετικά σε μέγεθος και ορίζεται ως η διαφορά της μορφής, της θέσης ή του όγκου του μαστού, και αφορά περισσότερο από το 50% του γυναικείου πληθυσμού. 

Τυπικά, η ασυμμετρία είναι πιο αισθητή κατά τη διάρκεια της εφηβείας όπου τελικά, το μέγεθος των μαστών εξομοιώνεται κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης. Ωστόσο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Massachusetts General Hospital, το 25% των γυναικών έχουν ορατή ασυμμετρία του μαστού.

Οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με το μέγεθος ή το σχήμα του στήθους μιας γυναίκας απαιτεί τουλάχιστον τη στοιχειώδη κατανόηση της ανατομίας του ίδιου του μαστού.

Το στήθος σχηματίζεται από αδένες που περιέχονται μέσα στο μπροστινό μέρος του θωρακικού τοιχώματος. Το μέσο στήθος ζυγίζει περίπου 200 – 300 γραμμάρια και αποτελείται κυρίως από 12 έως 20 λοβούς που απλώνονται από τη θηλή, όπως οι ακτίνες στον τροχό ενός ποδηλάτου.Οι λοβοί έχουν ο καθένας ένα κεντρικό αγωγό που καταλήγει στη θηλή, μέσα από το οποίο εξέρχεται το γάλα, σε μια γυναίκα που θηλάζει. Ο ιστός του μαστού μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τον εμμηνορροϊκό κύκλο σας. Κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας τα στήθη μπορεί να είναι μεγαλύτερα και πιο ευαίσθητα, λόγω της κατακράτησης νερού και της επιπλέον ροής του αίματος στην περιοχή.

Η ακριβής αιτία της ασυμμετρίας του στήθους είναι άγνωστη, αλλά είναι δυνατόν να οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές ή σε τραυματικές κακώσεις. Μερικές φορές, μια υποκείμενη παθολογική ή σκελετική πάθηση μπορεί να προκαλέσει ασύμμετρα στήθη. Μια τέτοια κατάσταση, που ονομάζεται νεανική ή παρθένα υπερτροφία του μαστού, είναι ένα πολύ σπάνιο πρόβλημα κατά το οποίο το ένα στήθος μεγαλώνει σημαντικά περισσότερο από το άλλο, οδηγώντας σε σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα.

Συνήθως αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση. Άλλες πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν τη σκολίωση, ή την καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης, και τις παραμορφώσεις στο θωρακικό τοίχωμα.

 

Ένα πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου, είναι ότι υπάρχει μια έρευνα που δείχνει ότι η ασυμμετρία του μαστού μπορεί να είναι ένας δείκτης για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Ενώ η εν λόγω έρευνα χρίζει περαιτέρω διερεύνησης, οι γυναίκες με ασυμμετρία του μαστού (όπως και όλες οι υπόλοιπες γυναίκες) θα πρέπει να προβαίνουν σε τακτικές εξετάσεις μαστού.

Σε γενικές γραμμές, μικρές διαφορές στο στήθος μιας γυναίκας δεν πρέπει να προκαλούν καμία ανησυχία.

Ωστόσο, εάν οι διαφορές είναι μεγαλύτερες από ένα μέγεθος στηθόδεσμου, μπορεί να προκαλέσει κάποια ψυχολογική δυσφορία, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εφηβείας, όταν το σώμα και το μυαλό μιας νεαρής γυναίκας αλλάζει τόσο γρήγορα. Ειδικά σουτιέν μπορούν να εξαλείψουν εμφανισιακά την ασυμμετρία.

Σε περίπτωση που μια γυναίκα έχει ορατή ασυμμετρία του στήθους, θα πρέπει να ζητήσει τη συμβουλή ενός γιατρού για περαιτέρω αξιολόγηση. Ενδεχομένως να αποφασιστεί μία αύξηση ή μείωση στήθους με χειρουργική επέμβαση προκειμένου να αρθεί το πρόβλημα της ασυμμετρίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ