Δυσκοιλιότητα: Ποια είναι η κλινική της εικόνα;

658

Η δυσκοιλιότητα είναι ίσως η πιο συχνή διαταραχή του πεπτικού συστήματος. Πρόκειται ουσιαστικά για αλλαγή της συνηθισμένης λειτουργίας του εντέρου ενός ανθρώπου. Κάθε άνθρωπος όμως, μπορεί να περιγράφει διαφορετικά αυτό το φαινόμενο.

Άλλοι λοιπόν λένε ότι τα κόπρανά τους είναι σκληρά και σχήματος σβόλου, ενώ άλλοι λένε ότι η κένωση πραγματοποιείται με δυσκολία ή σπανιότερα απ’ ό,τι συνήθως.

Τι προκαλεί τη δυσκοιλιότητα;

Οι αιτίες της δυσκοιλιότητας είναι πολλές. Γενικά, η δυσκοιλιότητα παρατηρείται συχνότερα καθώς ο άνθρωπος μεγαλώνει. Το ένα τρίτο των ανθρώπων ηλικίας άνω των 65 ετών πάσχει από αυτό το πρόβλημα. Αυτή η συχνότητα εκδήλωσης στις μεγαλύτερες ηλικίες και όχι μόνο οφείλεται στους παρακάτω λόγους:

•  Καταναλώνουν τροφές πτωχές σε φυτικές ίνες

•  Δεν πίνουν αρκετά υγρά και δεν καταναλώνουν αρκετές θερμίδες

•  Δεν ασκούνται αρκετά

•  Παίρνουν φάρμακα που μπορεί να προκαλούν δυσκοιλιότητα.

Διάφορες παθήσεις μπορεί επίσης να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα: Υποθυρεοειδισμός, εγκυμοσύνη, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, σακχαρώδης διαβήτης, νόσος Parkinson , καρκίνος εντέρου, σκλήρυνση κατά πλάκας, κακώσεις της σπονδυλικής στήλης, κ.α.

Επίσης, αρκετά φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα: Παυσίπονα, μυοχαλαρωτικά, αντικαταθλιπτικά, αντιϋπερτασικά, καρδιολογικά, ασβεστίου κ.α. Εάν ο γιατρός σας δε μπορεί να βρει για ποιο λόγο έχετε δυσκοιλιότητα τότε την χαρακτηρίζει ως “ιδιοπαθή” (δηλαδή αγνώστου αιτιολογίας).

Διάγνωση της δυσκοιλότητας

Αρχικά, ο γιατρός θα θελήσει να μάθει τις καθημερινές σας συνήθειες (αριθμός κενώσεων ημερησίως, διατροφή, φαρμακευτική αγωγή) και κατόπιν μπορεί να κρίνει αναγκαία τη δακτυλική εξέταση για εύρεση τυχόν ανωμαλιών ή παρουσία αίματος στα κόπρανα. Όταν δεν υπάρξουν παθολογικά ευρήματα, ο γιατρός θα συστήσει κάποια από τις ακόλουθες διαγνωστικές εξετάσεις:

  1. Σιγμοειδοσκόπηση
  2. Κολονοσκόπηση
  3. Βαριούχο υποκλυσμό

Υπάρχουν κι άλλες εξετάσεις, οι οποίες όμως χρησιμοποιούνται σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις. Γι’ αυτό ο γιατρός σας θα κρίνει εάν χρειάζονται ή όχι.

Γενικές οδηγίες

  1. Καθημερινή άσκηση για να τονωθούν οι κοιλιακοί μυς
  2. Λήψη μεγάλης ποσότητας νερού (8-10 ποτήρια ημερησίως).
  3. Επιβάλλεται η λήψη άπεπτων φυτικών ινών που αυτά επιτυγχάνεται με κατανάλωση πιτυρούχων δημητριακών, όσπριων και ξηρών καρπών με την φλούδα και ιδιαίτερα φρούτων και λαχανικών.
  4. Τα δυσκοίλια άτομα πρέπει να ενθαρρύνονται ώστε να παίρνουν ακατέργαστο πίτυρο με το πρωινό τους.
  5. Οπωσδήποτε το καθημερινό μενού πρέπει να περιέχει 2-3 σαλάτες και 2-3 φρούτα κατανεμημένα μέσα στην ημέρα.
  6. Αποφυγή άγχους – στρες που θεωρούνται βασικές αιτίες δυσκοιλιότητας.

Πώς θεραπεύεται;

Τα σημαντικότερα σημεία της θεραπεία περιλαμβάνουν: κατανόηση της φυσιολογικής λειτουργίας του εντέρου, σωστή διατροφή πλούσια σε υπόλειμμα και χρήση καθαρτικών και υποκλυσμών μόνο όταν είναι απαραίτητα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ