Φιλία: Αξία … ανεκτίμητη

691

Γράφει η Ευθυμία Αθανασιάδου

Όταν αποφάσισα να γράψω για την φιλία ήταν πριν από μήνες. Όμως κάθε φορά που πήγαινα να ξεκινήσω δεν ήξερα τι να πρωτοπώ. Το θέμα της φιλίας είναι ανεξάντλητο. Δεν είναι ούτε απλό, ούτε εύκολη υπόθεση. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια και αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής ενός ανθρώπου. Κάποιοι λένε ότι όταν σου την “κάνει” ένας φίλος, πονάει πολύ περισσότερο απ’ ότι μ’ έναν εραστή γιατί από τον δεύτερο το περιμένεις.

Για μένα φίλος πρέπει να είναι ο αδερφός/ή που έχεις επιλέξει. Να σ’ αγαπάει σαν οικογένεια, να είναι έμπιστος, να νιώθεις άνετα να του μιλήσεις για οτιδήποτε σου συμβαίνει χωρίς να φοβάσαι ότι θα σε κρίνει άσχημα ή θα σε διαβάλλει σε άλλους. Να σου συμπαραστέκεται, αν τον χρειαστείς και το του το ζητήσεις, στις δύσκολες στιγμές και να χαίρεται όσο εσύ, στις όμορφες.

Είναι σημαντικό να σε συμβουλεύει πάντα με γνώμονα το όφελος σου ακόμη κι αν δεν είστε στα καλύτερα σας (συμβαίνουν κι αυτά στις σχέσεις). Ο αληθινός φίλος δεν φοβάται να σου πει την αλήθεια έστω κι αν αυτή δεν σου αρέσει για να σε προφυλάξει από επιτήδειους. Γιατί αν δεν σου την πει ο φίλος σου είναι πιθανόν να μην σου την πει κανείς ή να σου την πει κάποιος με άσχημο τρόπο.

Σε μια φιλία δεν πρέπει να μετράς τι παίρνεις και τι δίνεις. Ο Αριστοτέλης έλεγε ότι πιο απαραίτητοι και από τα πλούτη είναι οι φίλοι και δεν είχε άδικο! Ακόμη, πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η φιλία μπορεί να θεραπεύσει το στρες και την κατάθλιψη. Δεν είναι λίγες οι φορές που αναλύσαμε τα υπαρξιακά μας με μια καλή φίλη χωρίς να καταλάβουμε πότε πέρασαν οι ώρες και πως άλλαξε η διάθεση μας.

Το μυστικό όμως για να κρατηθεί αυτή η σχέση είναι να κυλάει αβίαστα, να διέπεται από ειλικρίνεια και κυρίως να προσφέρουμε στους φίλους μας τη συμπεριφορά που θέλουμε κι εμείς από αυτούς. Αν δεν συμβαίνει αυτό, τότε κάτι δεν πάει καλά και πρέπει να το ψάξετε…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ