Αλάτι: Πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας;

587

Τα διάφορα φαγητά και άλλα εκλεκτά εδέσματα που καταναλώνουμε καθημερινά, είναι πλούσια σε αλάτι. Πρέπει να ξέρουμε ότι όλα τα τρόφιμα από μόνα τους, περιέχουν αλάτι. Αυτό σημαίνει ότι το αλάτι που προσθέτουμε κατά την ετοιμασία των φαγητών είναι επιπρόσθετο. Προσθέτοντας αλάτι αυξάνουμε πάρα πολύ την ποσότητα άλατος που παίρνουμε από τη διατροφή μας.

Πόσο αλάτι χρειάζεται ο οργανισμός μας;

Οι ανάγκες μας σε αλάτι κάθε μέρα, δεν ξεπερνούν τα 5 γραμμάρια (περίπου η ποσότητα που περιέχεται σε 1 κουταλάκι του γλυκού). Δυστυχώς, πολλοί είναι εκείνοι που καταναλώνουν πολύ περισσότερο από ότι χρειάζεται ο οργανισμός τους και συχνά πάνω από 10 γραμμάρια ημερησίως. Τα έτοιμα φαγητά που αγοράζουμε και τα προπαρασκευασμένα τρόφιμα, είναι πολύ πλούσια σε αλάτι. Υπολογίζεται ότι 75% του αλατιού που τρώμε προέρχεται από έτοιμα φαγητά ή τρόφιμα.

Η κατάσταση αυτή δεν μένει ατιμώρητη. Οι συνέπειες για το σώμα μας είναι σοβαρές.

Το αλάτι προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση. Ακόμη και σε άτομα που δεν πάσχουν από ψηλή πίεση, η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση.

Σίγουρα οι ασθενείς που πάσχουν από υψηλή πίεση (που έχει ονομασθεί ο σιωπηλός δολοφόνος, διότι προκαλεί σημαντικές βλάβες χωρίς ο ασθενής να το αντιλαμβάνεται), πρέπει με κάθε τρόπο να αποφεύγουν το αλάτι στη διατροφή τους.

Προσέξτε τα τρόφιμα που αγοράζετε και ιδιαίτερα τα έτοιμα επεξεργασμένα φαγητά και τα γρήγορα γεύματα (fast food). Είναι συνήθως πολύ πλούσια σε αλάτι και αυτό επιβαρύνει τη γενικές κακές συνέπειες που έχουν τα γεύματα αυτά στον οργανισμό μας.

Πως να αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλατιού

  • Μην προσθέτετε αλάτι στο φαγητό σας. Τα ίδια τα τρόφιμα έχουν αρκετό για τις ανάγκες σας.
  • Περιορίστε το αλάτι που βάζετε στα φαγητά κατά το μαγείρεμα.
  • Χρησιμοποιείτε άλλα μπαχαρικά που εμπλουτίζουν τις γεύσεις των φαγητών.
  • Ελέγχετε την περιεκτικότητα σε αλάτι των έτοιμων ή προπαρασκευασμένων φαγητών που αγοράζετε.
  • Διαβάζετε τις ετικέτες των προϊόντων για να γνωρίζετε το περιεχόμενο τους σε αλάτι.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here