Τρως τα νύχια σου; Tips για να κόψεις αυτή την κακή συνήθεια

744

Αν ανήκεις στους ανθρώπους που τρώνε τα νύχια τους από τότε που ήταν παιδιά, μάθε λοιπόν πως η συμπεριφορά σου αυτή δεν αποτελεί μια ακόμα και τόσο κακιά συνήθεια. Η ονυχοφαγία θεωρείται από τους ειδικούς η πιο ήπια, αλλά και η πιο διαδεδομένη μορφή «ακρωτηριασμού» του εαυτού μας. Ουσιαστικά πρόκειται για το σύμπτωμα μιας υποβόσκουσας αγχώδους συναισθηματικής διαταραχής που συνδέεται άμεσα με την παιδική ηλικία.

Πολύ συχνά οι γονείς κατηγορούν και μαλώνουν τα παιδιά όταν τρώνε τα νύχια τους. Αυτό που όμως ίσως δε γνωρίζουμε είναι πως μια τέτοια συμπεριφορά δεν είναι τυχαία και πως αποτελεί ασυνείδητη εκτόνωση μιας διαρκούς εσωτερικής έντασης στη βάση μιας αδυναμίας έκφρασης των συναισθημάτων.

Σε ένα πιο βαθύ επίπεδο η ονυχοφαγία μπορεί να συνδέεται με ένα τραυματικό γεγονός ή με οτιδήποτε άλλο προκαλεί ένταση και άγχος. Συμβαίνει συχνά τα παιδιά να μη μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματα τους και την ανησυχία τους µε τα λόγια και εκτονώνονται µε το να τρώνε τα νύχια τους.

Η ονυχοφαγία σε πολλές περιπτώσεις κάποια στιγμή σταματά. Πολύ συχνά όμως εξελίσσεται και γίνεται χαρακτηριστικό ενός αγχώδους ενήλικα, ο οποίος τρώει τα νύχια του ακριβώς επειδή δεν έχει μάθει να εκφράζει τα συναισθήματα του. Σε πολλές περιπτώσεις η ονυχοφαγία εμφανίζεται μαζί με συμπτώματα διαταραχών ύπνου, λόγου, ακόμα και συχνουρίας με τα οποία συνδέεται μαζί τους ή και όχι.

Ωστόσο, αυτή η συνήθεια μπορεί να να κοπεί.

Πιο πρακτικά…Δείτε τι μπορείτε να κάνετε ώστε να να κόψετε το φάγωμα των νυχιών!

1) Έχετε το νου σας: κόβετέ το αμέσως
Αν πιάνετε τον εαυτό σας στα πράσσα (γιατί πολλές φορές το κάνετε ασυναίσθητα -δεν το καταλαβαίνετε καλά καλά), σταματήστε το.

Έχετε το νου σας, όταν σε κάποια φάση πάτε να φάτε έναν ωραίο “μεζέ” -παρανυχίδα -σπασμένη γωνία νυχιού, αμέσως κόψτε το!
Παλέψτε το έτσι.

2) Πείτε στους άλλους να σας σταματάνε αμέσως
Αν είστε με παρέα, πείτε τους να σας σταματάνε αν το κάνετε, μιας και εσείς μπορεί, επειδή το κάνετε ασυναίσθητα, να μην το συνειδητοποιείτε έγκαιρα.

3) Περιποιηθείτε τα νύχια σας
Περιποιηθείτε τα νύχια σας ώστε να μην έχουνε σημεία τα οποία να είναι “ότι πρέπει για φάγωμα”.

Για παράδειγμα αφαιρέστε επιδέξια τυχόν παρανυχίδες, κόψτε τα νύχια σας αρκετά κοντά και ίσια, μην αφήνετε ανωμαλίες ή μην αφήνετε νύχι, ώστε να έχετε το περιθώριο να το “φάτε”.

4) Κάντε το μια δυσάρεστη γευστική εμπειρία
Βρείτε έναν τρόπο να σας μένει μια άσχημη γεύση κάθε φορά που το κάνετε αυτό.

Για παράδειγμα, μπορείτε να συμβουλευτείτε έναν φαρμακοποιό, μπορείτε να βάζετε κάτι στα νύχια σας, στυλ κρέμας, που τρώγεται, αλλά έχει χάλια – πικρή γεύση.

Έτσι κάθε φορά που το κάνετε αυτό, αμέσως θα νιώθετε την πικρίλα και την χάλια γεύση και θα σταματήσετε σιγά σιγά να τρώτε τα νύχια σας, μιας και θα είανι μια δυσάρεστη εμπειρία.

5) Καλύψτε τα νύχια σας
Για παράδειγμα κάντε ένα μανικιούρ ή και βάψτε τα νύχια σας.

Αυτό θα σας βοηθήσει. Ασυναίσθητα, θα έχετε περισσότερο το νου σας στο να μην το κάνετε και τα χαλάσετε.

6) Βάλτε τσιρότα
Λίγο τραβηγμένο αλλά πολύ καλό! Βάλτε τσιρότα στα νύχια που τρώτε, για κάποιο χρονικό διάστημα. Βέβαια αν και δεν είναι ότι πιο διακριτικό, δεν είναι όμως και τίποτα ιδιαίτερα αδιάκριτο.

Έτσι, όταν θα πάτε ασυναίσθητα να φάτε τα νύχια σας, θα πέφτετε πάνω στο εμπόδιο…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ