Βάλε τη μαύρη σοκολάτα στη διατροφή σου

687

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η σοκολάτα αποτελεί μια απόλαυση και μάλιστα πολλές φορές «ένοχη». Υπάρχουν πολλοί φανατικοί της σοκολάτας γάλακτος και ομολογουμένως μπορεί να είναι πιο εύγευστη και γλυκιά σε σύγκριση με τη μαύρη αλλά αν δούμε τα οφέλη που μας προσφέρει η δεύτερη τότε ίσως αναθεωρήσουμε.

Σύμφωνα με μελέτη Αμερικάνων επιστημόνων, έχει αποδειχθεί ότι όταν τρώμε μαύρη σοκολάτα, τα «καλά» βακτήρια στο στομάχι και στο έντερο μας φροντίζουν να δημιουργήσουν από αυτήν, μια σειρά από ωφέλιμες αντιφλεγμονώδεις ουσίες, που κάνουν καλό στην καρδιά μας – και όχι μόνο. Αυτή η συνεργατική σχέση μαύρης σοκολάτας – μικροοργανισμών αποτελεί το υγιεινό μυστικό της επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Πιο συγκεκριμένα, τι μας προσφέρει η μαύρη σοκολάτα:

  • Προστατεύει την καρδιά

Το κακάο και το μαγνήσιο, που προσλαμβάνουμε από την κατανάλωση της μαύρης σοκολάτας ωφελεί την καρδιά. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνθρωποι, που καταναλώνουν περισσότερη μαύρη σοκολάτα, έχουν 37% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακά νοσήματα, λόγω των φλαβονοειδών που αυτή περιέχει, από εκείνους που καταναλώνουν λιγότερη σοκολάτα.

  • Προλαμβάνει τον διαβήτη

Σύμφωνα με έρευνες, τα φλαβονοειδή αυξάνουν την παραγωγή του νιτρικού οξέος, που βοηθάει στον έλεγχο της ινσουλίνης. Επιπλέον, η μαύρη σοκολάτα έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη σε σχέση με άλλες σοκολάτες και γλυκά και έτσι δεν αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

  • Ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Σε συνέχεια της ενίσχυσης της κυκλοφορίας του αίματος στον εγκέφαλο, επηρεάζεται και η μνήμη, αλλά και η εγρήγορση του εγκεφάλου για διάστημα 3 ωρών από την κατανάλωση της σοκολάτας. Τα υψηλά επίπεδα φλαβονοειδών δυναμώνουν τις γνωστικές λειτουργίες ατόμων που ταλαιπωρούνται από έλλειψη ύπνου, ενώ ακόμα καταφέρνουν την επιβράδυνση της γήρανσης, μέσω της αυξημένης κυκλοφορίας του αίματος. Τέλος, το κακάο της σκούρας σοκολάτας αυξάνει τη συγκέντρωση, τα αντανακλαστικά και τη μνήμη.

  • Καταπολεμά το στρες

Η μαύρη σοκολάτα είναι ένα από τα καλύτερα φυσικά αντικαταθλιπτικά, καθώς έχει παρατηρηθεί πως καταφέρνει αύξηση της σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Η κατανάλωση 40 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας, καθημερινά και για διάστημα 2 εβδομάδων βοηθάει αποδεδειγμένα στη βελτίωση της διάθεσης, όσων πάσχουν από έντονο άγχος. Επιπλέον, το μαγνήσιο που περιέχει, καταπολεμά το στρες, την κόπωση, την κατάθλιψη και το αίσθημα της αναίτιας ανησυχίας.
Για αποτελέσματα, ωστόσο, επιλέγετε μαύρη σοκολάτα με κακάο πάνω από 85%.

  • Κάνει το δέρμα να λάμπει

Τα φλαβονοειδή, που περιέχει η μαύρη σοκολάτα, αυξάνουν την ροή του αίματος στον ιστό του δέρματος, αυξάνουν την πυκνότητα του, το βοηθούν να ενυδατωθεί καλύτερα και το προστατεύουν από τις επικίνδυνες UV ακτίνες του ηλίου. Επίσης περιέχει μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες, που, όπως είναι γνωστό, παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του δέρματος.

  • Βοηθάει στην απώλεια βάρους

Η περιεκτικότητα της μαύρης σοκολάτας σε φυτικές ίνες, που προκαλεί το αίσθημα πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται σε αυτή, που επιβραδύνουν την πεπτική διαδικασία και συνεισφέρουν στη διάρκεια του αισθήματος κορεσμού βοηθούν αποτελεσματικά στις προσπάθειές σας για απώλεια κιλών.
Έρευνα του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης δείχνει πως η μαύρη σοκολάτα βοηθάει στη μείωση της λαιμαργίας για γλυκά, ενώ τα πολλά αντιοξειδωτικά που περιέχονται σε αυτή, δίνουν ακόμα περισσότερη ώθηση στο μεταβολισμό. Φροντίζετε η σοκολάτα που καταναλώνετε ωστόσο, να έχει ποσοστό 70-85% κακάο.

  • Ανεβάζει τη διάθεση

Ένα άλλο πολύτιμο συστατικό της μαύρης σοκολάτας είναι η φαινυλαιθυλαμίνη, η οποία βοηθά τον εγκέφαλο να εκκρίνει ενδορφίνες (είναι οι ορμόνες που μας κάνουν να νιώθουμε χαρούμενοι). Ακόμη, περιέχει σεροτονίνη, που δρα ως αντικαταθλιπτικό.

  • Απομακρύνει το εγκεφαλικό επεισόδιο

Τα ισχυρά αντιοξειδωτικά, που βρίσκονται στη μαύρη σοκολάτα και λέγονται φλαβονοειδή, προστατεύουν το αίμα από τους θρόμβους που με τη σειρά τους προκαλούν το εγκεφαλικό επεισόδιο και ανάλογα προβλήματα. Πιο συγκεκριμένα, έρευνα σουηδικού πανεπιστημίου έδειξε πως 62 γραμμάρια σοκολάτας την εβδομάδα ρίχνουν τις πιθανότητες εγκεφαλικού, κατά 17%.
Ενισχύετε την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο με την κατανάλωση μια μπάρας μαύρης σοκολάτας, μια φορά την εβδομάδα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ