Έχεις πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα; Νιώθεις ότι ο οργανισμός σου χρειάζεται ενδυνάμωση; Σου έχουμε την λύση. Δες παρακάτω 7 τροφές που θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σου και θα βελτιώσουν την διατροφή σου στο μέγιστο.
1. Λάχανο: Ένα από τα αγαπημένα λαχανικά του χειμώνα, περιέχει γλουταθειόνη, μια ένωση που παίζει σημαντικό ρόλο στην ακεραιότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος, καθώς έχει συνδεθεί με τη σωστή λειτουργία των λεμφοκυττάρων.
TIP: Δοκίμασε λάχανα διαφόρων ποικιλιών (λευκό, κόκκινο, κινέζικο) στις σαλάτες σου αλλά και για να φτιάξεις ζεστές, θρεπτικές σούπες.
2. Αμύγδαλα: Μόλις μια χούφτα αμύγδαλα την ημέρα μπορεί να σου προσφέρει βασικά εφόδια για την προστασία του οργανισμού σου. Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, που έχει αντιοξειδωτική δράση και είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της φυσικής μας άμυνας, ενώ παράλληλα το μαγνήσιο που περιέχουν μας προστατεύει κι αυτό από ανεπιθύμητους εισβολείς.
TIP: Φάε μια χούφτα ανάλατα αμύγδαλα σαν σνακ ή πρόσθεσε τα στα δημητριακά του πρωινού σου.
3. Γκρέιπφρουτ: Ως ‘επίτιμο’ μέλος της ομάδας των εσπεριδοειδών είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη C η οποία, σε υψηλή πρόσληψη, φαίνεται πως μπορεί να μας βοηθήσει να ανακάμψουμε γρηγορότερα από τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος. Επιπλέον, το γκρέιπφρουτ περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά συστατικά που ενισχύουν την αντιοξειδωτική άμυνα του σώματός μας.
TIP: Εάν η γεύση του σου φαίνεται πικρή, ανάμειξε το χυμό του με χυμό πορτοκάλι και εάν θέλεις έξτρα προστασία, επέλεξε χυμό πορτοκάλι με έξτρα βιταμίνη C.
4. Γιαούρτι: Τα προβιοτικά που περιέχει συνεισφέρουν στην καλή υγεία και στη διατήρηση της φυσικής άμυνας του εντέρου. Επιπλέον, μας εφοδιάζει με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως είναι η ριβοφλαβίνη και η βιταμίνη Β12, που είναι καίριας σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος.
TIP: Προτίμησε γιαούρτι μειωμένων λιπαρών για να περιορίσεις την πρόσληψη κορεσμένου λίπους και πρόσθεσε σε αυτό φρούτα, δημητριακά ή ξηρούς καρπούς για να δημιουργήσεις ένα ολοκληρωμένο σνακ.
5. Σκόρδο: Κλείνει στη σύνθεσή του πολύτιμα συστατικά με αντιμικροβιακή και αντιβακτηριδιακή δράση, όπως είναι η αλλισίνη. Μεταξύ των ‘εχθρών’ που μπορεί να καταπολεμήσει το σκόρδο είναι και το H. pylori, ένα βακτηρίδιο που σχετίζεται με την εμφάνιση έλκους στο στομάχι.
TIP: Η αλλισίνη δημιουργείται από δύο ενώσεις που βρίσκονται στο σκόρδο οι οποίες ενώνονται όταν ‘σπάσει’ η σκελίδα. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει το σκόρδο να κόβεται η να συνθλίβεται πριν το προσθέσουμε στο φαγητό.
6. Σπανάκι: Το διατροφικό όπλο του Ποπάι είναι πλούσιο σε πληθώρα θρεπτικών συστατικών, με κυριότερο το φυλλικό οξύ, το οποίο εμπλέκεται στην επιδιόρθωση του DNA και, όπως κι οι υπόλοιπες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, είναι απαραίτητο για ένα υγιές ανοσοποιητικό.
TIP: Κατανάλωσε το ωμό σε πράσινες σαλάτες ή χρησιμοποίησε το ως βασικό συστατικό στις συνταγές σου, μαγειρεύοντας για παράδειγμα το παραδοσιακό σπανακόρυζο.
7. Μπρόκολο: Μελέτες έχουν δείξει πως ένα συγκεκριμένο φυτοχημικό που βρίσκουμε στο μπρόκολο μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ενώσεις, καθώς και σε βιταμίνες του συμπλέγματος B.
TIP: Ο πιο υγιεινός τρόπος να απολαύσεις το μπρόκολο είναι είτε ωμό είτε στον ατμό, καθώς με το βράσιμο μπορεί να ‘χαθούν’ ορισμένα από τα υδατοδιαλυτά συστατικά του.